Press "Enter" to skip to content

Vivat Academia! Vivat ULIM!

Draga mea Universitate,

În acest mijloc de toamnă însorit mai înscrii o pagină în istoria performanței academice. Ai mai crescut cu un an și ești și mai puternică, și mai entuziastă, și mai fastuoasă. Cu acest prilej felicit rectoratul, profesorii mei, colegii de breaslă, angajații auxiliari și toți studenții și absolvenții Universității Libere Internaționale din Moldova. Le doresc multă sănătate, tenacitate și forțe pentru a înfrunta toate dificultățile, pentru a „plămădi” noi personalități și a „clădi” o lume academică de invidiat, aspirând spre noi și noi culmi.

Sunt absolvent ULIM și mă mândresc cu acest lucru. Mă mândresc că sunt discipolul unor profesori excepționali, adevărați dascăli și adevărate icoane făcătoare de minuni. Dragii mei părinți Ana Guțu, Andrei Galben, Zinaida Radu, Zinovia Zubcu, Elena Ciobanu, Jana Ciobanu și mulți altii, să Vă ocrotească Bunul Dumnezeu și să Vă dea tot binele din lume, pentru că îl meritați pe deplin.

Cu părere de rău, unii nu mai sunt printre noi… Nu-l voi uita niciodată pe regretatul profesor Petru Roșca, cel care cu atâta măiestrie m-a făcut să îndrăgesc pentru totdeauna limba franceză.

Astăzi mă închin în fața acelor instituții care, acum 16 ani, nu m-au acceptat la studii, nu m-au considerat destoinic a merita o bursă din partea statului; mă închin în fața ULIM pentru faptul că a avut încredere în mine, a investit și continuă să investească în mine și-i mulțumesc celei mai scumpe ființe, mamei mele, care este mereu alături, care m-a încurajat, m-a susținut și a devenit ulimistă nu prin apartenența la Alma Mater, nu prin formare, ci prin condescendență față de valorile promovate de ULIM.

Dragă Universitate,

Cea care ai demarat epoca inaugurală a învățământului superior din Republica Moldova organizat pe baze moderne, cea care plasezi Cartea și Știința în topul priorităților, meriți să te afli în fruntea celor mai bune centre universitare din lume, iar pentru aceasta avem nevoie de un efort comun pentru promovarea instituției și valorificarea potențialului uman care trudește zi de zi la consolidarea unui sistem educațional sănătos și de calitate.

Vivat, crescat, floreat!

Învățarea individualistăÎnvățarea competiționalăÎnvățarea cooperatistă
– se manifestă printr-un grad redus de interacțiune între studenți;
– nu exploatează suficient resurselor grupului;
– succesul sau eșecul unui student nu afectează pe ceilalți;
– nu creează motivație pentru învățare;
– nu contribuie la formarea competențelor de comunicare;
– cultivă independența studenților şi responsabilitatea pentru ceea ce fac.
– generează conflicte și comportamente agresive;
– se manifestă printr-un grad slab de interacțiune între colegi;
– duce la lipsa comunicării;
– amplifică anxietatea, teama de eșec;
– încurajează egoismul;
– stimulează efortul şi productivitatea individului;
– promovează norme şi aspiraţii mai înalte;
– micşorează distanţa dintre capacitate şi realizări.
– generează sentimente de acceptare şi simpatie;
– stimulează interacțiunea dintre studenți;
– încurajează comportamentele de facilitare a succesului celorlalți;
– dezvoltă gândirea critică;
– dezvoltă responsabilitatea pentru a face muncă de calitate, pentru a se sprijini reciproc, cu prietenie, devotament și toleranță;
– formează deprinderi sociale, de conducere a microgrupului și de a accepta să fii condus(ă);
– creşte respectul de sine și încrederea în forţele proprii.