Evenimente

Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită de PMP Iași

În ziua în care Parlamentul României a dat clar de înțeles că susține plenar și necondiționat reîntregirea Țării, cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost sărbătoriți cu vitalitate, la Iași, de către Organizația de Seniori a Partidului Mișcarea Populară (PMP).

PMP este unicul partid politic din România care și-a asumat Unirea ca proiect de Țară și obiectiv național, în frunte cu Președintele Traian Băsescu și împreună cu Partidul Unității Naționale din Republica Moldova. Grație acestui mega-proiect politic unionist, ONG-urilor unioniste de la Chișinău, autorităților locale și instituțiilor care semnează zilnic declarații de revenire la sânul Țării-Mamă, Corabia Unirii înaintează cu pași gigantici spre realizarea celui mai mare vis al tuturor românilor.

27 martie 2018 mi-a oferit frumoasa ocazie de a participa la acest eveniment dedicat Centenarului Unirii și organizat chiar în inima Iașiului, oraș vibrant cu o încărcătură istorică aparte, centru cultural înfloritor și plin de viață. A fost un moment de mândrie națională și plinătate spirituală, dar și un prilej perfect de a cunoaște mai bine confrații de pe malul drept al Prutului, de a schimba impresii și de a lega noi prietenii. A fost și un moment de tristețe și regret pentru faptul că Republica Moldova rămâne ruptă din trupul Țării, fiind încă o rană deschisă și sângerândă în conștiința națională.

Basarabia a fost prima provincie românească care a decis Unirea cu Țara. Au urmat celelalte provincii, ca la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, să fie creată România Mare, care a dat culturii naționale cele mai luminate minți a căror contribuție pentru prosperarea statului român unitar și afirmarea identității românești este incomensurabilă și rămâne gravată cu litere de aur în memoria celor care vorbesc și respiră românește. Perioada României Mari a marcat o etapă de glorie, de mari progrese în plan demografic, economic, social, administrativ, politic și cultural.

Trei culori și-o singură simțire, românească, mi-au atins strunele inimii în momentul în care am ținut un discurs patriotic în fața participanților la acțiune, care au cerut unanim Unirea.

Le-am vorbit fraților de la Iași despre dorința firească a basarabenilor de a reveni în albia normalității și a adevărului, prin Unirea cu Patria-Mamă, despre mișcarea unionistă din RM care a atins proporții fără precedent, despre dragostea nemărginită și încrederea pe care i-o purtăm celui mai credibil politician, Traian Băsescu și despre eforturile pe care le întreprinde PUN întru triumfarea Binelui, prin eradicarea sechelelor ticălosului Pact Hitler-Stalin și eliminarea frontierei de pe Prut, singura cale de integrare în UE și NATO și unicul drum spre un viitor decent, prosper și sigur pentru toți cetățenii, indiferent de etnie. După 100 de ani, societatea românească dă dovadă de un curaj redutabil, de dăruire și determinare, și mai ales de o puternică dorință de schimbare.

Citește AICI Discursul in extenso

Sărbătoarea a continuat cu un festin muzical de cântece patriotice, prezentat de ansamblul coral al Organizații de Seniori PMP Iași. Piesele din repertoriul lui Avram Iancu, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Ion Paladi ș.a., poemele din creația lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu au încântat publicul, însuflețind atmosfera cu energie creatoare, aspirație spre unitate și libertate.

În aceeași zi, bisericile din Țară au oficiat slujbe de Te Deum şi Trisaghion pentru membrii Sfatului Țării, care au votat actul istoric din 27 martie 1918 și pentru toți susținătorii acestuia.

Duminică, 25 martie, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc o grandioasă manifestare prilejuită de Centenarul Unirii la care au participat români de toate vârstele de pe ambele maluri ale Prutului, simpatizanți și membri ai partidelor și ONG-urilor unioniste. Printre partidele politice unioniste de forță prezente în PMAN a fost PUN, cu o armată impunătoare de români de bună credință condusă de cei mai tari pro-români ai momentului: Traian Băsescu, Ana Guțu, Eugen Tomac, Anatol Șalaru, Constantin Codreanu, Dorin Dușceac ș.a.

Mulțumesc Prietenilor ieșeni, membrilor PMP, pentru clipele emoționante trăite de Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Din Iași, adevărat colț de Paradis românesc, adresez tuturor sincere felicitări! Vă doresc sănătate, liniște și bucurii, alături de cei dragi. Să ne trăiască Țara reîntregită într-o Europă Unită!