Unde începe și unde se termină libertatea de exprimare?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului statuează că „libertatea de exprimare constituie unul dintre fundamentele esenţiale ale unei societăţi democratice, una din condiţiile primordiale ale progresului acesteia şi ale împlinirii fiecărei persoane.”

Chiar și în sec. al XXI-lea libertatea este un concept ce continuă să stârnească intrigi și controverse în varii domenii, cu tentă politică, filosofică, socială, legală etc. Libertatea derivă de la Libertas, numele zeiței din mitologia romană care simboliza libertatea. Libertatea de exprimare este garantată, ea se opune servituții, însă până unde poate ajunge ea? Este această libertate absolută sau are niște limite? John Stuart Mill afirma că „Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”. În opinia lui George Bernard Shaw, „Libertatea înseamnă răspundere, de aceea majoritatea oamenilor se tem de ea”. Jean-Paul Sartre considera că „omul este condamnat să fie liber”, fiindcă, în viziunea acestuia, există atâta libertate cât există și responsabilitate. Tot Sartre zicea: „Să fii liber nu înseamnă să faci tot ce vrei, ci să știi că poți să vrei”. Avem oare noi, cei care purtăm amprenta unui trecut ideologic totalitar, suficientă înțelepciune pentru a spune ceea ce gândim fără teamă, repercusiuni ori constrângere? Poate că da, poate că nu! Îmbibat de kolhoznicie, deprins a gândi cu hurta, debusolat și prostit la maximum, bietul moldovean nu a mai fost apt să-și păstreze nici inima, nici gândul. Cu toate acestea, astăzi ne declarăm liberi, cuvântul ne ajută să ne exprimăm sentimentele, frustrările, indignarea etc. Suntem exponenții Generației Facebook, o generație de oameni inteligenți ce activează în cadrul unei elite malefice, dar și o generație cu mentalitate de victimă, hipersensibilă, cinică, în care se încadrează și mulți dintre cei lipsiți de cultură generală care nu fac decât să contribuie la idiotizarea societății, fenomen ce pare a deveni normalitate.

Te ia groaza să citești uneori comentariile și articolele postate pe rețele de socializare, site-uri, bloguri. Descreierați anonimi, camuflați în spatele monitoarelor și tastelor, își varsă on-line zoaiele minților bolnave. Dacă îndrăznești să le zici ceva, îți închid gura, le lezezi dreptul la libera exprimare! Sunt liberi să posteze mesaje denigratoare la adresa oricui, să jignească pe oricine, să utilizeze un limbaj licențios, să te apostrofeze, amenințe etc., pentru simplu fapt că nu gândești ca ei! Dacă cineva încearcă să le-o spună pe șleau că sunt săriți de pe fix și au creierul deranjat, recurg la niște gesturi și mai obscene, se aprind, explodează și te bombardează cu înjurături și blesteme. Doar sunt liberi, nu? E „dreptul” lor! Violența de exprimare e și ea o formă de terorism a celor slabi, „vizibili” doar pe Facebook. Trăim într-o societate sinistră, în plin proces de degradare morală, într-o societate în care oricine are dreptul la orice și poate spune și face tot ce-i trece prin mintea sa îngustă. E un amestec toxic ce ne otrăvește în fiecare zi!

Avem liberate, așa e! Atunci de ce nu ne permitem să intrăm în pielea goală într-un lăcaș sfânt, de ce nu postăm poze indecente? Avem frică de Dumnezeu și respectăm niște cutume, da? Ce-ar fi dacă am avea și un pic de frică pământească și am fi responsabili pentru toate mizeriile pe care le aruncăm la adresa cuiva și tot glodul promovat de dimineață până seara?! Prea mulți bărbații plouați, în postură de mahalagii, au uitat ce înseamnă respectul elementar față de Femeie, dar și față de ei înșiși! Ce bine știu a ataca, fiindcă altfel nu-și pot demonstra forța!

Libertatea de exprimare implică discernământ și bun simț! Libertatea nu înseamnă a-ți bate joc de alții și a arăta altora cât ești de „deștept” în a lua peste picior și a ataca cu cuvântul (deseori ortografiat greșit!). Libertatea are niște limite, trasate de un comportament civilizat, cultură și civilizație interioară!

Mă întreb cât de liberi suntem, din moment ce nu ne-am învățat a fi responsabili, din moment ce suntem lipsiți de demnitate umană și norme morale?

You may also like...