sâmbătă, septembrie 7

U.S. Elections: Challenges for the New Government and its Perspectives on the Future

Sâmbătă, 12 noiembrie, am participat la Conferința internațională U.S. Elections: Challenges for the New Government and its Perspectives on the Future (Alegerile în SUA: provocări pentru noua guvernare și perspective de viitor), organizată de American Studies Center din Republica Moldova, cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău.

Am discutat cu atașatul de presă al Ambasadei SUA și profesori americani de la Lipscomb University (Nashville, Tennessee) și Reanoke College despre desfășurarea campaniei electorale și lupta între Hillary Clinton și Donald Trump pentru fotoliul de la Casa Albă. A fost o campanie neordinară, cu multe altercații și neclarități, dar una de luptă pentru democrație și libertate.

Discuțiile au fost axate pe imprevizibilitatea liderului republican și riscul unei evoluții autocratice în Statele Unite. Potrivit keynote speaker-ilor, victoria celui de-al 45-lea președinte este o sursă de îngrijorare atât pentru cetățenii americani cât și pentru întreaga planetă, celebrul magnat șocând prin caracterul său irascibil, egocentric și agresiv. Politica sa externă este calificată drept un „salt” în necunoscut. Nimeni nu poate prezice cum vor evolua lucrurile și care vor fi politicile promovate de Trump în ceea ce privește soarta imigranților și a minorităților, relațiile cu Federația Rusă și alte state agresoare. Am vorbit, de asemenea, despre strategiile de suprimare a votului și gerrymandering, manipulare la care recurg de obicei, în baza prerogativelor şi competenţelor administrative pe care le deţin, partidele aflate la putere pentru a mări şansele proprii de obţinere de mandate la următoarea alegere.

Deși o bună parte din populație nu este încântată de rezultatul alegerilor și și-ar fi dorit o Femeie în fruntea statului, prima putere mondială are un președinte.

Un lucru rămâne cert: Americanii, spre deosebire de noi, cei din RM, știu să asculte și să ia în considerare alte puncte de vedere, mai ales ale celor cu care nu sunt de acord. În SUA electoratul este cel ce controlează democrația.

Deși se declară foarte pesimiști în privința mandatului lui Donald Trump, cetățenii americani reprezintă o națiune unită și cu adevărat democratică, iar marele avantaj al democrației rezidă în sistemul „check and balance”, care funcționează de vreo 200 de ani.

În Republica Moldova, cu părere de rău, democrația este sora geamănă a oligarhiei și mama corupției, populația se complace în mizerie, nu prea are curaj să lupte pentru ceea ce-i aparține, acceptă să fie manipulată, prostită și suportă toate păcatele celor de la guvernare.

Mi-aș dori să văd un moldovean săritor la nevoie, atunci când își vede fratele în dificultate, lăcrimând atunci când aude un cântec patriotic românesc, ascultând imnul în picioare, cu mana la inimă, așa cum o face un American. Mi-aș dori buni Români, care să conștientizeze că votul lor este „de aur” și unul decisiv și să meargă la vot, indiferent de opțiunea lor politică. Mi-aș dori mai mult respect față de Femeie, care, așa cum afirmă Hillary Clinton, este „agent al schimbării, motor al progresului, constructor de pace”. Mi-aș dori mai puțină lene și mai mult altruism, mai puțină nepăsare și mai mult discernământ, mai puțină dezbinare și mai multă Unire!

În rest, facem alegerea corectă sau nu… History will be the Judge!