Trofeul de excelență 2017, acordat de Uniunea Traducătorilor Autorizați din Moldova
Astăzi, în incinta Ministerului Justiției al Republicii Moldova, Uniunea Traducătorilor Autorizați (UTA) a organizat un seminar de totalizare consacrat celor 7 ani de activitate ai săi, la care au participat personalități eminente din mediul academic (prof. univ. dr. Ana Guțu, ULIM și prof. univ. dr. hab. Iraida Condrea, USM), colaboratori ai Ministerului Justiției (Dl Lilian Deliu, șeful Direcției Profesii și Servicii Juridice și Dl Constantin Brăgoi, Directorul Centrului de Informații Juridice), reprezentanți ai Uniunii Avocaților și ai Camerei Notariale, practicieni, traducători și interpreți din țară și studenți, viitori traducători.
Participanții au dezbătut probleme de actualitate și maximă importanță pentru toți cei implicați în sfera traducerilor, dar și dificultățile cu care se confruntă traducătorii autorizați, din cauza recentelor modificări în legislația din domeniul respectiv, care este una carențială și constrângătoare.
Invitații de onoare au prezentat comunicări consacrate comunicării interculturale prin traducere, corectitudinii exprimării și scrierii în limba română și realizărilor UTA în perioada 2010-2017.
În calitatea mea de vicepreședinte al Uniunii, ales pentru mai multe mandate consecutive, am făcut o prezentare cu titlul Traducătorul în era digitală: acces la baze de date, motoare de căutare, reviste și dicționare on-line (Vezi AICI PPT). Le-am vorbit colegilor despre accesul deschis la informație și sursele numerice ce pot servi drept suport indispensabil pentru traducătorii profesioniști și cercetătorii în traductologie.
Seminarul s-a încheiat cu un atelier interactiv moderat de conf. univ. dr. Elena Gheorghiță, renumit interpet de conferință, căruia membrii UTA și studenții prezenți la eveniment au avut ocazia să-i adrese întrebări legate de arta traducerii simultane și consecutive.
Vezi AICI Programul
În cadrul activității, în premieră pe piața traducerilor din RM, UTA a decernat trofee de excelență specialiștilor din domeniu care, în cei 7 ani de existență a uniunii, au înregistrat succese remarcabile, contribuind substanțial la dezvoltarea științei, formarea traducătorilor/interpreți și augmentarea calității prestării serviciilor de traducere și interpretariat.
Printre deținătorii trofeului se numără Doamna Ana Guțu, Prim-Vicerector ULIM și conducătorul tezei mele de doctorat, Doamna Iraida Condrea, Domnul Constantin Brăgoi, Domnul Lilian Deliu, traducătoarele autorizate Natalia Lașco și Ana Railean.
Colegii din Consiliul de Administrare UTA mi-au acordat și mie Trofeul de excelență 2017 pentru spirit constructiv și diligent în apărarea drepturilor traducătorilor autorizați, în desfășurarea proiectelor UTA și pentru contribuție substanțială în formarea specialiștilor de înaltă calificare. Le mulțumesc prietenilor pentru încredere și apreciere și sper că, pe parcursul acestor ani, am răspuns așteptărilor lor.
În 2018 UTA își propune noi și ambițioase proiecte, parteneriate puternice cu varii structuri naționale și internaționale menite a îmbunătăți legislația traducătoricească în vigoare și munca celor care trudesc zi de zi la propășirea dialogului între culturi și civilizații.