vineri, octombrie 11

Târgul Serviciilor Educaționale și Bookfest-ul de la Chișinău

Noile tendințe în sfera predării /învățării, educația alternativă și cea suplimentară, metodologia creativă și ludică în era internaționalizării și platformele de formare on-line – acestea au fost cele mai notabile tematici dezbătute în cadrul Târgului Serviciilor Educaționale, desfășurat la Chișinău în perioada 29 august – 2 septembrie curent, concomitent cu Salonul Internațional de Carte Bookfest. Scopul târgului a fost prezentarea programelor și serviciilor menite pentru dezvoltarea personală și a potențialului creativ al fiecărei persoane, indiferent de vârstă.

Am mers la aceste evenimente pentru că mereu sunt interesat atât de tot ceea ce înseamnă inovație în învățământ, domeniul pe care l-am abandonat de ceva timp, dar în care pot reveni oricând, cât și de publicațiile de ultimă oră din același domeniu sau din domeniile adiacente, pe care le lansează anual cele mai cotate edituri din spațiul românesc.

Oricând de mult s-ar strădui organizatorii să trezească interesul publicului pentru educație și cultură, oricât ar încerca sa le cultive setea pentru lectură, moldovenii citesc rar de tot. Mulți nu citesc deloc. Am văzut multă carte românească, dar totuși puțini vizitatori.

Este adevărat că, în ultima vreme, dragostea pentru lectură este umbrita de invazia noilor tehnologii informaționale. Cartea, în formula ei clasică, este concurată și depășită astăzi de internet. Problema e că amatorii computeriști nu citesc nici în versiune electronică. Înțeleg și de ce! O asemenea lectură, fără contactul cu Cartea, fără a-i simți mirosul și a intra în dialog cu autorul prin intermediul filelor, este seacă și fadă. Mai e și altceva: în vremurile în care trăim se scrie mai mult decât se citește. Oricine își poate permite luxul de a scrie o carte. O carte despre orice, indiferent de calitatea limbajului utilizat sau de veridicitatea faptelor prezentate. Din acest motiv, în pofida numeroaselor și variatelor oferte editoriale, este din ce în ce mai problematic să găsești o carte care să te țină cu sufletul la gură și pe care să dorești să o recitești și recomanzi prietenilor.

Deși ar părea că se fac reduceri substanțiale la saloanele internaționale de acest gen organizate în Moldova, prețul oricum rămâne prea exagerat în raport cu veniturile cetățenilor. Bineînțeles, acesta nu este un motiv de a nu citi. În condițiile actuale, doar lenea și nedorința te poate împiedica să citești.

Trăim într-o societate dezbinată și plină de ranchiuna, în care au prins rădăcini adânci violența, criminalitatea, corupția, degradarea personalității, pupîncurismul și alte fenomene distrugătoare. Suntem actorii unei lumi în care toți se victimizează și nimeni niciodată nu greșește. Cu toate acestea, Măria sa Cartea va rămâne nemuritoare în educarea și formarea personalității fiecărui om. Important ca prietenia cu ea sa înceapă în frageda copilărie și să se fortifice pe parcursul întregii vieți. Cartea este puntea spre (re)cunoașterea adevărului istoric care unește și zidește conștiința unui neam. Este calea de acces la principii morale care vor fi convertite în deprinderi. Lectura, la rândul ei, îndeamnă la introspecție, scoate la suprafața valori care își pun amprenta atât pe întregul comportament al cititorului, cât și pe destinul unui popor.

Așadar, să citim, să stăm cât mai des de vorba cu Cartea! Ea ne face să râdem și să plângem și niciodată nu trădează, nu se supăra atunci când n-o înțelegem, nu ne pedepsește, nu ne reproșează nimic și ne așteaptă sa revenim, în orice moment de zi sau de noapte.

Cât despre Târgul Serviciilor Educaționale, care a fost abia la prima ediție, mi se pare mai potrivit pentru perioada premergătoare admiterii în instituțiile de învățământ, atunci când acestea ar avea oportunitatea să interacționeze și să inițieze noi parteneriate în beneficiul candidaților la studii, iar tinerii ar putea discuta cu reprezentanții școlilor și universităților din republică pentru a lua ulterior o decizie în ceea ce privește viitorul lor.

Dar… să nu idealizăm lucrurile! Instituții sunt multe și toate „vânează” candidați la studii al căror număr este în descreștere cosmică, iar exodul celor potentați este de neoprit. În fiecare oră, Republica Moldova sărăcește din punct de vedere demografic și intelectual. Cei care iubesc cartea nu-și mai văd viitorul în prea osândita lor tărișoară, iar cei ce rămân se mulțumesc cu puținul pe care îl au, adică cu nimicul absolut.