27 ianuarie 2023

Astăzi, la ULIM, au demarat lucrările celei de-a VII-a ediții a Symposia Investigatio Bibliotheca, eveniment organizat de Departamentul Informațional Biblioteconomic, în colaborare cu Biblioteca „Maureen & Mike Mansfield” a Universității din Montana, SUA.

Genericul ediției din acest an este Biblioteca din învățământ în contextul avantajelor și provocărilor lumii digitale. La eveniment participă reprezentanți ai ministerelor de resort, experți, bibliotecari și profesori din SUA, China, România și Republica Moldova.

În cadrul ședinței plenare am avut o intervenție cu titlul Pedagogia numerică colaborativă: strategii și provocări. Am vorbit despre sistemul educațional în sec. al XXI-lea, profund marcat de fenomenul globalizării și internaționalizării și abandonul vechilor tehnologii de predare/învățare, despre necesitatea intrării în forță a digitalului în interiorul instituțiilor de învățământ pentru a regândi în profunzime metodologia predării, despre biblioteca electronică și despre resursele TICE (Tehnologiile de Informare și Comunicare în Educație) care stau la baza pedagogiei digitale.

Prima zi a simpozionului s-a încheiat cu o conferință Skype, susținută de Dr. Shali Zhang, decanul bibliotecilor de la Universitatea din Montana, care a împărtășit cu participanții experiența Bibliotecii „Maureen & Mike Mansfield” în materie de implementare a planificării strategice în biblioteca universitară.

Lucrările vor continua mâine. Experții se vor întruni în cadrul a câtorva ateliere pentru a dezbate alte probeleme cu care se confruntă comunitatea biblioteconomică.

Vezi AICI Programul Simpozionului