„Sursa răului suntem chiar noi, oamenii!”

Azi dimineață, un omuleț în scaun cu rotile, s-a tot zbuciumat să intre în transport. Nimeni dintre cei care stăteau în stație și în ușa troleibuzului nu i-a dat o mână de ajutor. Până la urmă, consideră toți, asta trebuie s-o facă șoferul. Șoferul a și făcut-o. Imediat ce protagonistul a intrat, toți s-au ferit de el, de parcă ar fi fost cea mai periculoasă persoană.

Acum câțiva ani, am mers cu niște colegi să vizităm un prieten la Spitalul Oncologic din Chișinău. Atunci, la despărțire, m-am apropiat de el și l-am îmbrățișat urându-i multă sănătate. Când am ieșit, una dintre colege m-a întrebat: „Ghena, da cum așa ai putut să-l îmbrățișezi?”

Măîntreb: de unde atâta „frică” și indiferență față de cei răpuși de boli crâncene și față de persoanele cu dizabilități? Și de unde atâta narcisism și indolență în oameni? Oricine refuză să ajute pe cineva în dificultate, fie un om cu deficiențe de vedere, de auz sau cu deficiențe locomotorii, oricine se teme să se atingă de un bolnav de cancer, se confruntă cu cele mai serioase dizabilități – lipsa de umanitate.

Ne dezumanizăm pe zi ce trece. Nu mai contează decât ceea ce ni se întâmplă nouă, excelențelor noastre! Nu acceptăm…, de fapt, practic niciodată nu am acceptat pe cineva diferit. Nu reacționăm decât atunci când NOI suntem tratați cu indiferență, fără a ne da seama cum îi tratăm NOI pe cei din jur.
Geaba dăm vina pe alții pentru răul din societate, fiindcă sursa răului suntem chiar noi!

Dizabilitățile, maladiile, infecțiile nu se transmit printr-o simplă atingere, printr-o îmbrățișare sau o mână de ajutor. Sănătatea noastră fizică și mintală de azi nu garantează sănătatea noastră de mâine. Nimeni nu-și cunoaște destinul, iar boala sau necazul nu cruță pe nimeni!

Să fim mai buni, căci bunătatea nu necesită investiții financiare, în schimb ne face fericiți, frumoși la chip și la suflet, și împăcați cu noi înșine! Să ne învățăm a dărui dragoste, fiindcă în viață totul se întoarce, până și despărțirea… Să ne amintim și de preceptul biblic „Ce nu vrei să ţi se facă ţie, nu face nici tu altuia”!

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...