Stop hărțuirii online! În R. Moldova a fost creat Institutul de Drept Cibernetic

Ești hărțuit(ă) pe internet? Ți s-a întâmplat vreodată să deschizi poșta electronică și să găsești în inbox unul sau mai multe mesaje de amenințare? Ești urmărit(ă) pe rețelele sociale, ești brutalizat de troli care se ascund în spatele unor conturi suspecte și ale unor fotografii cu sculpturi neînsuflețite, iar cineva îți contabilizează like-urile, îți scrutează profilul și stă cu „binoclul” pe lista de prieteni? Ori poate bănuiești că acel cineva se regăsește în lista followerilor pe Facebook, Twitter sau Instagram?

Te simți în pericol și, totuși, îți este teamă să te adresezi la poliție pentru că, așa cum cred mulți oameni, trăiești într-un stat ce pare să nu fie interesat în a-și proteja propriii cetățeni?

Poate nu știai că, recent, în Republica Moldova, a fost creat Institutul de Drept Cibernetic (IDC), format dintr-o echipă de profesioniști în materie de drepturi și libertăți umane, criminologie, advocacy, IT, securitate, psihologie ș.a. Aici poți beneficia de asistența juridică necesară în prevenirea cazurilor de hărțuire, înșelăciune, tâlhărie, manipulare, violență și amenințare online, în identificarea agresorului și tragerea acestuia la răspundere.

Conform statisticilor, peste un milion de persoane pe zi și zeci, poate chiar sute de persoane pe secundă cad victime ale infracțiunilor în mediul cibernetic. Majoritatea dintre acestea se află într-o situație de o deosebită vulnerabilitate și nu sunt suficient de informate și de protejate față de criminalitatea dark net. Victimele acestor atacuri, aparent „inofensive”, au nevoie de ajutor personalizat pentru a înțelege mijloacele electronice de combatere a infracțiunilor pe internet, dar mai ales pentru a-și recăpăta echilibrul. Scopul hărțuitorului online este de a distruge moral și spiritual, de a zăpăci victima și a o menține în întunericul nesiguranței. În contextul vicierii masive a rețelei informatice mondiale, crearea IDC era mai mult decât necesară.

Hărțuirea, amenințarea, șantajul, incitarea la ură și alte anomalii în mediul online fac parte din viața reală și cad sub incidența Codului Penal. Acestea sunt acțiuni condamnabile, inumane și  se pedepsesc, iar agresorul/infractorul riscă pedepse aspre, inclusiv privarea de libertate. Iată câteva dintre aceste crime, care nu trebuie tolerate în niciun caz:

  • Furtul de identitate, extrem de periculos, mai ales prin utilizarea ulterioară a identității însușite pe nedrept în varii scopuri murdare. Clonarea identității e pedepsită de legea penală în multe ţări din lume. Cu părere de rău, nu şi în Republica Moldova. Deși, în cazul furtului de identitate, cadrul normativ național nu prevede deocamdată tragerea la răspundere penală, nu înseamnă că nu există o soluție pentru a remedia situația. Dacă furtul s-a produs pe o platformă de socializare sau domeniu de email, suntem în drept să ne adresăm acelui prestator de servicii, cum ar fi Facebook, Google sau Yahoo, solicitând adresa IP a utilizatorului care a creat profilul fals sau adresa electronică falsă. E dreptul nostru de a cere ca acel profil sau email să fie blocat. Ulterior ne putem adresa Centrului Național pentru Protecția Datelor Personale în vederea inițierii unei investigații sau depune un denunț la organele procuraturii.
  • Cyberbullying-ul sau hărțuirea online realizată prin intermediul dispozitive mobile sau computerului, un fenomen foarte neplăcut pentru că poate fi public și te poate afecta tot timpul, chiar și atunci când ești acasă. Deseori agresorul de printre într-o bulă din care începi să crezi că nu mai ai scăpare, pentru că îți trimite mesaje răutăcioase ți cu caracter injurios, îți lezează demnitatea, răspândește zvonuri, expediază altor persoane foto și/sau video-uri cu tine pentru a te face să te simți stânjenit și a-și știrbi din respect și reputație. Potrivit unui studiu publicat de Bitdefender, una dintre cele mai cunoscute companii în domeniul securității cibernetice, 80% dintre tinerii cu vârsta mai mică de 18 ani au fost victimele cyberbullyingului. Și în acest caz, legislația noastră încă nu prevede un cadru legal special pentru faptele care ar intra sub incidența cyberbullyingului. Cu toate acestea, hărțuirea, indiferent de mediul în care se desfășoară, este considerată infracțiune și se pedepsește ca atare, mai ales dacă este vorba despre șantaj, iar victima este privata de sentimentul de siguranță și libertate. În R. Moldova există portalul https://siguronline.md/, care își propune să protejeze copii împotriva bullying-ului, iar maturii se pot adresa IDC pentru ajutor.
  • Art. 189 CP. Şantajul: „Şantajul, adică cererea de a se transmite bunurile proprietarului, posesorului sau deținătorului ori dreptul asupra acestora sau de a săvârși alte acțiuni cu caracter patrimonial, amenințând cu violență persoana, rudele sau apropiații acesteia, cu răspândirea unor știri defăimătoare despre ele, cu deteriorarea sau cu distrugerea bunurilor proprietarului, posesorului, deținătorului ori cu răpirea proprietarului, posesorului, deținătorului, a rudelor sau a apropiaților acestora, se pedepsește cu amendă în mărime de la 750 la 950 unități convenționale sau cu închisoare de la 3 la 5 ani.
  • Art. 155 CP. Ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii: „Ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, dacă a existat pericolul realizării acestei ameninţări, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani”.
  • Art. 1751 CP. Ademenirea minorului în scopuri sexuale: „Propunerea, convingerea, manipularea, amenințarea, promisiunea de a oferi avantaje sub orice formă, efectuate inclusiv prin intermediul tehnologiilor informaționale sau comunicațiilor electronice, în vederea stabilirii unei întâlniri cu un minor, cu scopul săvârșirii împotriva acestuia a oricărei infracțiuni privind viața sexuală, dacă aceste acțiuni au fost urmate de fapte materiale care conduc la o astfel de întâlnire, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Paleta crimelor care se răspândesc pe online cu viteză cosmică este prea largă pentru a putea fi descrisă într-o singură postare.

Îndemnul meu către toți cei care se confruntă cu diverse cazuri de hărțuire pe internet este să spună NU fricii și să acționeze! Să nu se lase manipulați, umiliți, distruși!

Voi enumera câteva sfaturi care, cu siguranță, au fost enunțate de atât de organele de poliție cât și de victimele cyberbullying-ului.

  1. Fii precaut, securizează-ți profilurile pe rețele sociale! înainte de a da „accept” unui necunoscut, asigură-te că e vorba de o persoană onestă: vezi lista de prieteni comuni, postările, fotografiile etc. Din când în când mai trage cu ochiul în lista de prieteni deja acceptați, s-ar putea să ai surprize! Curățenia, chiar și pe online, niciodată nu strică.
  2. Nu posta informații de ordin personal (adresă de domiciliu, email, număr de telefon, ș.a.) și nu le împărtăși cu oameni necunoscuți. Ai grijă și ce tip de poze postezi sau distribui!
  3. Inventează parole cât mai complicate și greu de ghicit, păstrează-le doar pentru tine!
  4. Nu răspunde mesajelor de amenințare ale hărțuitorului! Un răspuns din partea ta i-ar putea da apă la moară și atunci schimbul de replici ar putea dura la infinit, iar moralul tău ar fi la pământ. Nu răspunde nici comentariilor jignitoare, nu acționa cu ură! Ura naște ură! Alege calea inteligentă de „atac”!
  5. Blochează-i pe cei care îndrăznesc să te hărțuiască, denunță conturile false și comentariile denigratoare prin apăsarea butonului „report”!
  6. Adună probe! Nu șterge nimic! Strânge dovezi (screenshot-uri la mesaje, discuții, înregistrări, martori, header-urile din inboxul adresei electronice etc.) pentru a putea ulterior iniția o anchetă și trage la răspundere agresorul. În era tehnologiilor informaționale ultrasofisticate, orice este criptat, poate fi și decriptat. Cine crede inversul, se înșală amarnic!
  7. Mergi la IDC! Dacă teama se intensifică iar situația iese de sub control, e timpul să anunți autoritățile. În cazul unei amenințări cu moartea sau răfuială fizică, trebuie să formulezi o plângere penală și să fii sigur că hărțuitorul, care nu este decât un laș ce se ascunde în spatele tastaturii, va fi identificat și-și va ispăși pedeapsa.
  8. Caută sprijin! Discută cu cei apropiați! Nu permite ca starea ta de siguranță, libertatea, identitatea și demnitatea să-ți fie compromise.
  9. Există deja multe condamnări pentru astfel de fapte, inclusiv în Republica Moldova! Așadar, curaj! Luptă pentru libertatea ta! Fii stăpânul vieții tale! Nimeni nu are dreptul să pună stăpânire asupra ta, să te manipuleze, să-ți controleze viața și să-ți bage frica în oase.
  10. Reține: Nimeni nu poate face rău altuia fără să plătească!

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...