
Seminar metodologic republican al profesorilor: Educația STEAM
Știința și arta, două domenii cu o afinitate naturală, merg mână în mână. Educația este și ea o Artă ce trebuie mereu perfecționată. Viitorul va pune un accent și mai mare pe gândirea creativă, iar prin transformând STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) în STEAM prin adăugarea unui „A” de la arte, putem contribui la metamorfozarea tradiționanelor săli de clasă și crearea unui mediu de învățare creativ și interactiv, în care să domine starea de bine și calitatea.
Cum integrăm eficient tehnologiile digitale în procesul de studiere a tuturor disciplinelor școlare și cum dezvoltăm competențe și abilități adaptate sec. XXI? Care sunt beneficiile STEAM? Ce reprezintă această abordare modernă, integratoare, trans- și interdisciplinară a cercetării și inovării în curs de a fi asimilată în învățământul preuniversitar și care se răspândește într-un ritm rapid la nivel planetar? Acestea și alte subiecte au fost dezbătute în cadrul seminarului metodologic republican al cadrelor didactice cu tema Formarea profesorilor pentru a ajuta elevii la realizarea proiectelor de cercetare și a proiectelor cu conținut creativ (Educația STEM /STEAM), desfășurat online în zilele de 22 și 23 ianuarie curent.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Institutul Regional de Educație Pedagogică Postuniversitară „C.D. Ushinsky” din Cernihiv, Ucraina, în parteneriat cu Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. „Clasa Viitorului” este un parteneriat public-privat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova și Guvernul Suediei, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Fundația Orange.

