Educatie

Scrisul de mână versus scrisul digital

23 ianuarie este considerată Ziua internațională a scrisului de mână (Handwriting Day). Această zi ne reamintește că scrisul de mână este o artă ce nu trebuie pierdută, chiar dacă trăim într-o lume a noilor tehnologii. Pierderea acestei abilități ne va face să gândim mai puțin și să ne cunoaștem și mai prost limba la nivel de ortografie, limba pe care o vorbim și așa într-o manieră pocită și infectă.

Să analizăm cum scriu adolescenții pe site-urile de socializare: Sal! Cf? Vb? Ne vdm maine? brb, txt, dnd, np etc. Să fie asta româna cea frumoasă și melodioasă? Este adevărat că tinerii care comunică astfel între ei nu sunt neapărat analfabeți. Cu toate acestea, există cazuri în care tinerii scriu în „mesagereză” și în situații oficiale, inclusiv la examenele de bacalaureat, lucru care ar trebui să ne pună în gardă.

Ritmul vieții în era digitală este fulminant și, atunci când tapăm la calculator și comitem vreo greșeală ortografică, facem automat click pe varianta oferită de programele de spelling, fără a încerca să reținem și să ne gândim de ce cutare sau cutare cuvânt se scrie anume așa și nu altfel.

Sunt un mare adept la pedagogiei numerice și încerc să pun în aplicare tot ce e nou în acest domeniu. Sunt filolog de formare, am făcut limbi străine și lucrez cu studenții și consider, că, în cazul limbilor străine, pe lângă tehnologiile avansate, una dintre cele mai eficiente metode de a învăța ceva și de a reține este să scrii informațiile de mână (cel puțin atunci când se pun bazele). Asemenea exerciții înlesnesc învățarea și stimulează creativitatea.

Oricare ar fi forma scrisului pentru care pledăm, fie și 100% digital (așa cum se dorește în Finlanda), un lucru este cert: trebuie să promovăm neîincetat scrisul CORECT!

Notă: Scrisul de mână poate fi și digital. Studenții mei la ore scriu cu stiletul pe Tabla electronică interactivă și fac diferite activități. Un alt exemplu este DigiMemo, care transformă scrisul de mână în format electronic.

Poze din caietele mele din anii de studenție. 🙂

Din istoricul sărbătorii:

23 ianuarie este ziua de naştere a lui John Hancock, unul dintre cei mai proeminenți patrioţi ai Revoluției americane.  Acesta a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa extrem de lizibilă şi stilistic aparte de pe Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii. Hancock a devenit de-a lungul timpului, un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.