Online-ul a intrat în viața noastră și ne-a modificat existența și cursul, atât la nivel individual, cât și la nivel societal. Trăim pe Facebook și pe alte rețele. Tot acolo ne facem prieteni, împărtășim emoții și fotografii, iar de ceva vreme ne mai și școlim prin varii platforme și aplicații.
În momentul declanșării pandemiei de COVID-19 tehnologia era deja în sala de clasă și făcea parte din procesul de predare și învățare. Școala a fost, este și va rămâne mereu un spațiu de socializare, indiferent dacă e în offline sau în online. Lumea virtuală are și ea caracter social, însă realul e diferit de computer sau oricare alt dispozitiv conectat la internet. Instituțiile de învățământ, cadrele didactice, elevii și chiar părinții trebuie să accepte noul și să se adapteze la niște schimbări ireversibile, dar fără a elimina completamente tot ce e tradițional, clasic, canonic. Indubitabil platformele și instrumentele online au revoluționat învățământul, însă e nevoie de un echilibru între predarea la clasă și cea la distanță, de repere reale, în caz contrar riscăm să formăm niște copii inerți, doar cu frânturi de atenție și infinită presiune. Or, pentru un Dascăl contează foarte mult și starea emoțională a copiilor. Acesta nu-și dorește să piardă contactul cu mintea și cu sufletul lor. Din tot haosul creat de parada de platforme și mega-digitalizare ar trebui să alegem ceea ce este mai bun pentru a fi complementar învățării autentice. Nu există și cred că nici nu va exista o metodă alternativă unică, universal valabilă pentru înlocuirea clasei și a cadrului didactic. Nicio satisfacție virtuală nu poate ține locul contactului real dintre pedagog și elev, nici a prieteniilor pe viață cu colegii. Nici un gadget nu poate fi echivalat cu banca, activitățile în grup în incinta sau în curtea instituției școlare. Online-ul poate doar suplimenta, într-o manieră eficientă și utilă, predarea la clasă.
Unele dintre cele mai exploatate instrumente online sunt Zoom-ul și Google Sites, despre care au vorbit cu lux de amănunte formatorii webinarului de astăzi, organizat de MECC și AGIRoMd în cadrul Academiei de Vară a cadrelor didactice cu genericul Viitorul educației este Astăzi.
Olga Balanici, președinta sucursalei Bălți a AGIRoMd, profesoară la Colegiul Politehnic din același oraș, a prezentat secretele, setările uzuale și cele mai puțin cunoscute ale Zoom, o aplicație foarte populară în întreaga lume. Am utilizat această platformă în perioada martie – iulie curent, cu studenții și colegii, în scopuri de predare, dar și pentru prezentare lucrărilor finale ale discipolilor sau pentru ședințe organizatorice de scurtă durată. Am și scris despre funcționalitatea, avantajele acesteia și despre securizarea sesiunilor online desfășurate prin Zoom.
Svetlana Cojocaru, lector la Universitatea Tehnică a Moldovei, a făcut o prezentare detaliată a pachetului de servicii oferite de Google, în special de Google Sites – crearea și administrarea cu ușurință a unui site educațional sau a unor pagini web de stocare și partajare a portofoliilor și proiectelor didactice.
Vezi aici înregistrarea video a webinarului: