Atitudine

Republica Moldova: gubernie în care prostia nu are intermitențe

Vechiul dicton Ziua trece, leafa merge, noi cu drag „muncim” se potrivește de minune instituțiilor de stat din ruinata și mult prea desfigurata Republică Moldova, mai ales în cazul oficiilor de stare civilă (OSC). Trăim într-o societate în care neprofesionalismul, idioțenia și prostia sunt ridicate la rang de normalitate. Teritoriul românesc din stânga Prutului trece printr-o criză culturală fără precedent, caracterizată prin penurie intelectuală, lipsă de discernământ, motivație deficitară, hipoactivism, superficialitate, labilitate, indolență și legendara neiubire a moldovenilor. Neiubirea de Carte, neiubirea de Neam, de Patrie, de Limbă, de Mamă… Neiubirea și ura interioară, care ne apropie de Iad, ne aprinde mintea și ne incendiază bunul simț.

De vină suntem toți, fiindcă întoarcem capul și suportăm cu stoicism toate porcăriile care ne omoară câte un pic în fiecare zi. Iar dacă se găsește câte unul mai rebel, bineînțeles că nu trece neobservat prin mulțime și imediat devine un antiexemplu.

Faptul că serviciile guvernamentale de factură statalistă sunt special gândite, dezvoltate și fabricate ca să creeze confuzii, să consolideze haosul și să promoveze identitatea moldovenistă este o realitate dovedită.

Din păcate, în RM, funcționarea OSC și serviciile pe care acestea le prestează au rămas cam la nivelul epocii sovietice, cu mici „evoluții” în detrimentul celor ce simt românește.

Suntem în sec. al XXI-lea, în era digitală și nu putem obține un act de stare civilă printr-un singur click, deși ne lăudăm că guvernarea a avut mare grijă de cetățeni și a implementat portalul serviciilor electronice, grație căruia eliberarea unui certificat păcătos durează luni de zile. Mai mult de cât atât, cei de la OSC, care trudesc din zori până în noapte în beneficiul cetățeanului, se dau mari specialiști care te mai și învață cum ar trebui să te numești și cum să-ți ortografiezi „corect” numele. Onomastica națională e de tot rahatul, ca și întregul stat muribund RM.

Pentru a-mi obține certificatul de naștere, cei de la Serviciul Stare Civilă din Chișinău practic mi-au cerut să-l reînvii pe tatăl. Demersuri interminabile, bani aruncați în vânt pentru satisfacerea mofturilor unor angajați agramați și incompetenți, certați cu gramatica, limba și istoria, discuții aprinse și nervi – acesta este prețul unei țidule care aparent costă mai nimic. Nu știu cum se întâmplă că soliciți anumite servicii on-line, iar operatorii OSC nu pot citi decât primul rând. Pentru cel de-al doilea rând trebuie să plătești suplimentar, la ghișeu, atunci când le arăți cu degetul unde au greșit. Cum e posibil să lucrezi într-o instituție de stat, cu acte personale străine în care orice literă și semn diacritic are importanță și să dai dovadă de jemanfișism, rea voință și impotență profesională. Cei care abia învață a scrie sau a completa niște fișe pe calculator, ba trec nevăzute anumite rectificări necesare și prea des uită să transmită solicitarea clientului altor colegi la fel de adormiți, ba nu știu a citi și a consulta arhiva de stat, ba pierd actul solicitat și te pomenești că o iei de la început, cu noi demersuri și dureri de cap.

Cum poți califica schimbarea locului de naștere în actele cetățeanului? Crimă, prostie, paralizie funcționărească sau formă de debilism profesional? Probabil toate la pachet! Nu absolutizez, există printre reprezentanții OSC din RM și oameni care își fac meseria cu multă responsabilitate, dar sunt prea puțini și, cu regret, aceștia acceptă să fie conduși de nulități.

Cel mai mult mă scoate din sărite caracterul senil și naiv al moldoveanului, care nu știe a lupta pentru propriile drepturi, care se lasă mințit, ademenit și prostit. Când oare bietul moldovean va înțelege că sărăcia spirituală în paralizata republikuță MD asigură bogăția materială a celor de la guvernare?

În RM totul miroase a sovietism. OSC este locul unde „întâlnirea” prezentului și a viitorului cu trecutul este inevitabilă. Câteva luni de adevărată cerșire a actelor personale și prezentare a probelor de tot genul pentru a demonstra „deștepților” cine sunt, de unde vin, cine îmi sunt buneii și părinții și unde m-am născut au suficiente pentru a înțelege, o dată în plus, în ce măsură unii inși sunt îmbibați și naftalinizați de sovietism și dragoste chioară, schizofrenică, absurdă și caraghioasă la maxim, față de URSS, vremuri în care nu mai puteai de ghini. Am ajuns să văd și rusofoni venetici, dornici de cetățenie românească pentru ajunge în Европа la odraslele lor, dar cu Гимн Советского Союза setat ca ton de apel la telefon. Asta e diagnoză, fraților!

La anumite comentarii ale mele, s-au găsit și „patrioți” să-mi reproșeze că „am terminat școala cu euro”, că sunt prost de dau în gropi și „nu cunosc Istoria Moldovei”! De ce mă tot agăț de faptul că nu se vorbește românește și sistemul e învechit? Că dacă nu-mi place să merg în altă parte! Dom’le, parcă am fi în Federația Rusă! Nu-i atinge că explodează!
Ne place să fim în sclavia pro-rușilor, fie la cheremul celor care se dau mari și tari în politica de pe Bâc, având buzunarele ultra-mega-hiper-pline! Școlile nu se fac cu euro, stimați concetățeni, ci cu materie cenușie, dacă o ai! Eu, spre deosebire de mulți și spre fericirea mea, nu am părinți și bunici cu mentalitate prăfuită! Am fost educat de niște SFINȚI și am avut parte de Dascăli excepționali, care gândesc, respiră și trăiesc românește, nu dodonește! Puteți face spume la gură cât vă poftește rânza, dar nu mă învățați istoria! O fi Școala pe care am terminat-o cu EURO (nu în sens bănesc), dar se pare că mintea voastră este de 2 ruble, rusești, devalorizate… ca și zona gri, RM, în care vă bălăciți ca niște inși lipsiți de minte, coloană vertebrală și demnitate!

Oare câte lepădături vor mai coloniza Terra? Constat cu lacrimi în ochi că mi-am trăit viața de zi cu zi și am muncit responsabil și cu mult suflet într-o țară răsuflată, plină de proști și alienați mintal. Dar cum de îndrăznesc să afirm una ca asta? Îmi sar în cap toți deștepții și iarăși sunt taxat drept un antiexemplu! Cum îmi pot permite să caracterizez coșcogea „țară” și o „națiune” cu istorie străveche drept o adunătură de oropsiți?! Cum îndrăznesc să-i pun pe toți în aceeași oală?!

RM e locul în care dacă ești iubitor de Neam și Țară, dacă te declari român și unionist ești botezat naționalist și ai discurs instigator la conflict interetnic; dacă promovezi moralitatea, cinstea și corectitudinea, ești numit extremist și fascist! Am ajuns să plec dintr-o țărișoricuță cotropită în care toți incompetenții și hoții se bat pentru funcții publice și în care cuvintele naționalist și unionist au devenit pentru mulți cuvinte imorale și negativiste.

Îmi provoacă repulsie ciutacii, libidinoşii şi sceleraţii care, fără pic de demnitate şi moralitate, recurg la orice pentru a urca pe podiumul nesimțirii.

Dacă în multe părți ale lumii prostia este gratuită și majoritatea încearcă să o evite, ba chiar să o dezrădăcineze, în RM prostia se vinde și se cumpără, în cantități mari și pe bani grei. Agramația și incompetența crasă, furtul, crima nu sunt probleme. În RM nici adevărul nu e o problemă, deoarece politicienii corupți, susținuți de plebe, l-au frământat atât de mult încât a căpătat atributele plastilinei. Intelectualii nu-și mai găsesc locul într-un pretins stat, demoralizat complet, unde nu este loc decât pentru lingușeală, frică și sclavie. Profesorii, savanții, medicii și orice Om cu scaun la cap nu poate fi aburit cu ideologii ieftine și promisiuni goale, dar la un moment dat cedează, nu mai cerșesc respect de la niște (semi)analfabeți parveniți, părăsesc cuibul și pleacă în căutarea unui viitor mai bun!
Ducem o luptă interminabilă pentru existență într-o lume gri, o lume a individualismului, în care toți se cred nemuritori, atotștiutori și atotputernici, în care fiecare se războiește orbește numai pentru el și pentru propriile mofturi și orgolii. O lume în care nimănui nu-i pasă. O lume în care, dacă ești bun și generos, ești calificat drept prost, dacă ai carte și ești deștept, atunci ești orgolios, iar dacă ajuți pe cineva, neapărat urmărești anumite scopuri. O lume în care dacă ești altfel, ești marginalizat și înțeles greșit!
Puține lucruri ne mai ating. Tot mai greu e să fii uman într-o societate care se dezumanizează cu viteză cosmică! Indiferența distruge! Indiferența ne face săraci! Indiferența ne transformă în roboți și animale! Indiferența ne îndepărtează de la lucrurile sfinte și ne diabolizează…

Fie blestemată criminala URSS, care a dus o politică de genocid cultural în Basarabia, prin schimonosirea numelor românești, o politică distrugătoare ale cărei consecințe le suportăm și astăzi. Îmi doresc Unirea, cu orice preț! Unirea pentru toți cei cu inimă românească! Unirea pentru bunicii noștri care au plecat la cele veșnice fără a-și vedea visul realizat! Unirea pentru populația actuală, chinuită și dezorientată! Unirea pentru generațiile care vor veni, ca cel puțin ele să nu resimtă sechelele sistemului totalitar de deznaționalizare prin care au trecut părinții noștri!

Atât timp cât Basarabia va continua să existe ruptă de Țara-Mamă, prostia, agramația și incompetența nu vor avea intermitențe. Colapsul societal este inevitabil. Unirea este singura cale de scăpare din mlaștina prostiei și sistemul endemic îndrăcit, alterat și ticălos instaurat cu multă neobrăzare de stataliști.