Războiul COVID-19 în R. Moldova: inamicul microscopic versus prostia umană

Până nu demult, pământenii, inclusiv moldovenii cu toate necazurile lor, trăiau ca în sânul lui Avram, însă nu prea conștientizau acest lucru. Vindeau și cumpărau angro tot ce puteau: unii bunuri materiale, alții – iluzii. Mai puțină carte. Cartea în Republica Moldova este cea mai ieftină dintre bunuri. E oferită mai mult pe gratis, dar nimeni nu o „cumpără”. Familiile investesc foarte puțin în educație, iar consecințele nu întârzie să apară.

Totul a fost glamouros de bine, cu ifose și nazuri, până la apariția misterioasă a unui inamic microscopic care a declarat război deschis întregii omeniri. Statele cu guverne formate din lideri dispuși să-și pună viața, calitățile intelectuale și știința în slujba unor cetățeni responsabili și educați au reușit să facă față acestui flagel. R. Moldova, unde prostia este ridicată la rang de lege, se zbate în noroaie din cauza incompetenței și nepăsării guvernanților, dar mai ales a iresponsabilității populației.

Pandemia de COVID-19 scoate la iveală sechelele unui trecut comunist, a unei ideologii bazate pe minciună și spălare pe creier, dar și vulnerabilitățile unei democrații ascunse după cortina socialismului. Răspândirea fulminantă a coronavirusului a dus și la creșterea numărului de experți și părerologi, fiecare cu prezicerile sale. De fapt, fiecare moldovean se consideră „olcecuțikî” expert și-și varsă amarul așa cum poate. De ce n-ar face-o dacă rețelele sociale oferă spațiu aproape nelimitat pentru promovarea prostiei?! Cronologiile, dar mai ales mințile îndepărtate de Educație și Carte, sunt pline de informații false, senzațional, teorii conspiraționiste, știri aparent „serioase” și dezvăluiri halucinante. Asistăm la o poluare informațională extrem de periculoasă și mult mai distrugătoare decât oricare boală incurabilă. Trist e că oamenii preferă să creadă și să urmeze exemplul unui tătucă manipulator, certat cu statistica, pe care-l mai și consideră „salvatorul” națiunii, decât atenționările epidemiologilor și medicilor din prima linie care trag alarma încă din luna martie. Mare este grădina Ta, Doamne, poarta deschisă şi proştii sar gardul!

Virusul nu există sau există dar e o simplă răceală care trece prin tine neobservată. Nu faceți teste și nu purtați măști, căci anume prin ele se răspândește virusul! Nu acceptați să vi se ia termometria că ia vezi avem tărtăcuțe prea luminate și le văd alții! Guvernarea vrea să scape de bătrâni. Americanii vor să ne omoare. Nu vrem vaccinuri cu cip! Vin căldurile și virusul va muri. Au decedat mulți medici de coronavirus? Da voi i-ați văzut și chiar credeți? – Sunt doar câteva dintre aberațiile și îndemnurile care circulă atât pe internet cât și prin târg. Sunt scenariile cu cea mai mare priză la public. Și n-ar trebui să ne mire deloc. Știm la ce posturi TV se uită moldovenii, ce presă citesc (dacă mai citesc!) și dincotro vine toată inteligența asimptomatică. Vorba aia, o minciună repetată la nesfârșit sfârșește prin a căpăta culoarea adevărului. A crede ceea ce-ți dorește rânza, a gândi cu turma, a nu te informa corect sau a te informa doar din unele surse și alea dubioase – sunt obiceiuri care au intrat în metabolismul istoric al moldovenilor.

Nu trebuie să fii doctor și mare specialist pentru a înțelege că situația în R. Moldova relevă tabloul amenințător al unei apocalipse. Războiul dezinformării continuă. Între timp SARS-CoV-2 se simte la el acasă și înflorește pe zi ce trece. Astăzi au fost confirmate 406 cazuri noi. E clar că vremea caniculară nu va influența nicicum răspândirea în continuare a virusului. Este la fel de limpede că majoritatea nu se vor spăla mai des pe mâini, vor sta relaxați, nu vor purta corect măștile, nu vor respecta distanța socială și bănuiesc că nici nu vor învăța nimic din ceea ce li se întâmplă acum. E destul de dificil de prevăzut cum vor evolua lucrurile. Se vor mai scurge zile, săptămâni, luni până frica va pune stăpânire și pe proști. Frica de moarte, dar și cea de a pierde totalmente confortul și controlul unei vieți pe care o știau altfel. S-ar putea, însă, să nu mai aibă cine îi trata. Ș-apoi…, vorba lui Hippocrate: „Înainte de a vindeca pe cineva, întreabă-l dacă este pregătit să renunțe la ceea ce l-a îmbolnăvit”.

Vaccinul împotriva prostiei este Cartea. Puțin probabil că se va produce o minune pe aceste meleaguri mioritice. Până atunci, urmărim și ne crucim de scepticismul inextricabil al comentacilor oleacă medici, oleacă pacienți și de mulțimea lor de erori nu doar de gândire, ci și de sens, de gramatică și ortografie.

Noapte bună, R. Moldova!

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...

1 Response