Prostul din baie, cea mai mare celebritate a momentului

Nu știu dacă fiecare român conștientizează cât de bogată este limba pe care o vorbește. O limbă dulce și melodioasă, dar mai ales plină de vorbe de duh, cu o puternică încărcătură semantică. Una dintre cele mai haioase și pregnante expresii este a sări ca prostul din baie. Este folosită atunci când cineva încearcă să indice despre altcineva că ar fi fraier. Internetul zice că originea expresiei este următoarea: Un pișicher, pus pe farse, a strigat în fața celebrelor băi comunale Grivița că vine cutremurul. Majoritatea au prins ridicolul situației și și-au văzut de treabă, cu excepția unui bărbat care a ieșit, în pielea goală, din clădirea băilor, oferind motive de distracție pentru cei din jur. Supărat foc, bărbatul l-a luat la bătaie pe glumeț, care i-a dat în schimb o replică ce a rămas celebră: „Ce să-ți fac, dacă ai sărit ca prostul din baie!”

În societatea actuală, profund marcată de micime, propagandă și clickbaituri, expresia se referă la individul sceptic, la Toma necredinciosul, care neagă totul, o face pe atotștiutorul și tare bine se mai pricepe în ale bruscării. Și tot prostul din baie îl definește pe insul catastrofic, care vede peste tot scenarii malefice, conspirații, trădări și dezastre ireversibile, distribuind falsuri și etalând peste tot comentarii de o inteligență asimptomatică rară. Și unul și altul este gata în orice moment să se alarmeze din senin, panicându-i și pe cei din jur. Parcă-i vezi cum țâșnesc din cadă, șiroind de apă, cu fruntea încrețită, cu ochii holbați și sperați din nimic. Datorită lor, minciunile sunt din ce în ce mai credibile și mai gogonate. Opinii și atitudini aberante, de-a dreptul tâmpite, capătă, pe neprins de veste, proporții naționale, de parcă de acum încolo soarta națiunii se află în mâinile spălătorilor. În timp ce aceste specimene ar trebui ignorate și lăsate să se bălăcească în propria prostie, să fiarbă la foc scăzut, ei sunt ridicați la rang de formatori de opinie. Unii ajung chiar și mega-experți, băgându-și nasul unde nu le fierbe oala și oala unde le curge nasul. Trist e faptul că de reacția personajului din baie nu se fac vinovați doar necărturarii și cei puțin sau rău informați, ci și o bună parte dintre internauți, pseudo-intelectuali și chiar unii dintre cei care pretind a fi a patra putere în stat. Nu sloboade bine nătărăul o enormitate că-l și iau toți la mediatizat. Peste noapte, te trezești cu un nou erou, paranoic, agitat și plin de sine, intervievat și răsfățat la maximum aidoma unei vedete de șantan.

Prostul din baie are însă un mare talent. Talent pe care nu-l au nici absolvenții Harvardului. Când se întâmplă ceva cu adevărat grav, acesta se dovedește a fi lipsit de orice reacție și în timp ce toată lumea bună trage semnale de alarmă, el stă în băița lui călduță și dormitează.

Te uiți în preajmă și te ia groaza, abia te abții să nu urli. Îți e milă de tine însuți și te întrebi retoric oare cât te vei mai zbate într-o țărișoricuță (de)formată în dictatură, orfană și inaptă pentru gândire independentă, încremenită în sloganele ofilite ale unei ideologii moarte. Oare cât vei mai îndura compania unor concetățeni buimăciți care au libertate, dar nu-i cunosc prețul și nu știu s-o folosească?! E greu să lupți într-un spațiu în care fiecare preferă să-și pună singur cătușele în loc să te susțină în realizarea unor schimbări și a unor idealuri.

Ce bine ar fi să existe, totuși, un vaccin cu cip, menit să lumineze minți, să educe în materie de folosire a libertății, să alfabetizeze pe tărâmul responsabilității civice și gândirii critice. Acest vaccin ar fi cartea. Doar ea poate modela mentalități și maturiza omenirea, însă cartea obosește. Statul în baie, relaxat, dincolo de perdeaua adevărului, e mult mai confortant. Celebritatea pură și inteligența nu mai sunt în vogă. În trend e promovarea zilnică a demoralizării cu ajutorul nemijlocit al personajelor servile. O tendință absolut „normală” în condițiile în care până și baia comunală a trecut pe online. Problemă e că, în online, nu e ca la băile Grivița. Aici când unul anunță cutremur, alții din urmă prevestesc tsunami, iar din baie nu iese doar un cutărică, ci o gașcă întreagă, iar prostul ești tu.

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...