Proiectul claselor bilingve francofone: top 10 realizări în 2021

La 31 decembrie am acordat un interviu pentru portalul Moldova.com:

În ultima zi din acest an, discutăm cu Ghenadie Râbacov, coordonator național al proiectului Clase bilingve francofone, despre realizările în 2021 și despre provocările și prioritățile acestui proiect educațional în nou an.

V. Guțu: Ghenadie, în ultima perioadă se vorbește mai mult despre limba franceză și despre francofonie, dar și despre instituțiile de învățământ care fac parte din proiectul claselor bilingve francofone pe care îl coordonezi. Cu siguranță, acest interes pentru una dintre cele mai vorbite limbi de circulație internațională se datorează și relansării proiectului care s-a produs în acest an. Poți să ne spui mai multe despre premisele care au stat la baza acestei relansări

Gh. Râbacov: În 2020, la solicitarea Ambasadei Franței în R. Moldova și a Alianței Franceze din Moldova și în acord cu Ministerul Educației și Cercetării, un grup de experți internaționali în domeniul educației au elaborat un raport de analiză SWOT. Experții au scos în lumină punctele tari și cele slabe, oportunitățile și amenințările proiectului, s-au pronunțat asupra necesității de a asigura continuitatea acestuia, aducându-i un suport consolidat din partea partenerilor săi, și au formulat o serie de propuneri și recomandări pentru a-l redinamiza.

În pofida unui context global complicat și a unui declin demografic accentuat, clasele bilingve din Moldova își ating remarcabil obiectivul lor principal. În fiecare an, timp de mai bine de două decenii, sute de tineri finalizează aceste clase cu un bagaj cultural și educativ solid și cu un nivel de cunoaștere a limbii franceze și a disciplinelor exacte care se întâlnește rar în țările din regiune. Cunoscători a două sau chiar mai multe limbi străine, mulți dintre aceștia duc faima țării dincolo de hotarele ei. Rata reușitei elevilor din clasele bilingve la examenele de BAC (100%), comparativ cu restul elevilor din republică, precum și reușita la examenele de certificare internațională DELF/DALF, reprezintă indicatori ai calității învățământului bilingv francofon. Văzute în ansamblu, clasele bilingve nu atrag mai puțini elevi în 2021 decât la începutul proiectului. Proporția elevilor care optează pentru aceste clase chiar a crescut ușor în comparație cu întregul efectiv școlar. Sunt doar câteva argumente în favoarea perenizării dispozitivului.

V. Guțu: Câți elevi și profesori fac parte din acest proiect la etapa actuală?

Gh. Râbacov: În anul școlar curent, proiectul se derulează în opt licee, în 134 de clase, cu un număr total de elevi pentru toate treptele – primară, gimnazială, liceală – cifrat la 3 605, cea mai numeroasă filieră bilingvă francofonă fiind concentrată la IPLT „Gheorghe Asachi” din mun. Chișinău (37 clase și 1 133 de elevi). Numărul total de cadre didactice de limbă franceză și de discipline non-lingvistice (matematică, fizică, chimie și biologie) încadrate în proiect este de 102.

V. Guțu: Dacă tot suntem la final de an, te rog să faci un top 10 al celor mai importante realizări în cadrul rețelei claselor bilingve francofone.

Gh. Râbacov: Toate realizările au fost posibile doar datorită dedicației și profesionalismului cadrelor didactice, în special ale celor care sunt de la începutul proiectului, precum și susținerii și colaborării fructuoase cu partenerii noștri din țară și de peste hotare. Dacă e să fac un top 10 al celor mai semnificative reușite în anul de care ne despărțim, acestea ar fi:

  1. Recrutarea unui coordonator național de proiect care să asigure buna funcționare a dispozitivului, ca primă etapă în implementarea noilor orientări de susținere și revitalizare a învățământului bilingv francofon.
  2. Semnarea unei noi Convenții de parteneriat între Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC), Ambasada Franței, Alianța Franceză din Moldova, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE), la 2 septembrie 2021, prin care partenerii s-au angajat să sprijine studiile de și în limba franceză și au dat undă verde activităților menite să revigoreze clasele bilingve.
  3. Instituirea unei noi guvernanțe, constituită din Comitetul de coordonare politic, organul strategic și decisiv al proiectului, Comitetul de coordonare operațional și coordonatorul de proiect; o guvernanță în care este auzită vocea fiecărui actant: partener, director de liceu, responsabil de clase bilingve, elev, părinte.
  4. Bursele de stagiu oferite de Guvernul Franței pentru cadre didactice. Opt profesoare de limbă franceză din instituțiile de învățământ cu clase bilingve din R. Moldova au beneficiat, în perioada 15-26 noiembrie 2021, de o formare la Centrul de lingvistică aplicată din cadrul Universității Franche-Comté din Besançon. Toate cheltuielile au fost acoperite de Statul Francez, prin Campus France și în coordonare cu Ambasada Franței și Alianța Franceză din Moldova. Alți 15 profesori moldoveni, dintre care 5 din clase bilingve, au avut ocazia să efectueze un stagiu lingvistic și cultural de două săptămâni în Franța, în baza unui parteneriat de durată dintre Alianța Franceză și Solidarité Laïque.
  5. Implicarea mai multor voluntarilor francezi în liceele bilingve (de la 2 în 2019 la 4 în 2021), aflați în serviciu civic pentru zece luni, care organizează și animează diverse activități francofone curriculare și extrașcolare pentru elevi, ceea ce le permite acestora să interacționeze cu nativi într-un cadru non-formal și să-și îmbunătățească competențele de exprimare orală.
  6. Fortificarea și inițierea unor colaborări cu alte licee bilingve din regiune (Liceul „Voltaire” din Craiova, România) și din Franța (Collège Lakanal din Sceaux și École élémentaire publique Jules Ferry A din Nanterre, Franța).
  7. Formările lingvistice pentru profesorii de DNL din trei licee („Ioan Vodă” din Cahul, „Mihail Sadoveanu” din Hâncești și „Constantin Stere” din Soroca) și acordarea asistenței necesare pentru obținerea mărcii de calitate LabelFrancÉducation, acordată de Ministerul Europei și al Afacerilor Externe al Republicii Franceze. 4 instituții din cele 8 au obținut deja această distincție.
  8. Desfășurarea mai multor activități de redinamizare a claselor bilingve, inclusiv în prezențial, în pofida pandemiei de Covid-19. Evenimentul cheie a fost concursul de pledoarii pentru profesorii de franceză, organizat de Alianța Franceză din Moldova, prin intermediul proiectului claselor bilingve francofone și Campus France Moldova, și cu sprijinul Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză (FIPF) și a Ambasadei Franței în Republica Moldova. Laureații acestui concurs s-au învrednicit de premii importante, marele premiu fiind un sejur lingvistic în Franța.
  9. Asigurarea coeziunii și augmentarea vizibilității proiectului, prin multitudinea de reuniuni cu partenerii, întâlniri cu echipa de dascăli și cu elevii din proiect, inclusiv cu părinții acestora, prin participarea la emisiuni televizate, interviuri și prezența pe Social Media, pagina de Facebook a Claselor bilingve devenind sursă de referință pentru jurnaliștii interesați de francofonie.
  10. Rezultatele excelente înregistrate de elevii din clasele bilingve la Olimpiada internațională de limbă franceză (premiul 1 la proba orală colectivă, premiul 2 la proba scrisă individuală și premiul 1 pentru cel mai reușit video de prezentare a țării, care a avut cel mai mare număr de voturi din partea publicului) alte concursuri naționale și internaționale. În topul campionilor 2021 se află LT „Vasile Alecsandri” din Ungheni, LT „Mihai Eminescu” din Chișinău, LT „Mihail Sadoveanu” din Hâncești și LT „Constantin Stere” din Soroca.

La aceste realizări aș mai adăuga vizitele la Chișinău a mai multor personalități eminente din lumea francofonă, care au abordat proiectul claselor bilingve atât cu miniștrii de resort, ambasadorul Franței în R. Moldova și reprezentanții Alianței Franceze din Moldova, cât și cu managerii, profesorii și elevii din liceele vizate: Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Europei și Afacerilor Externe; Éric Poppe, Reprezentantul OIF pentru țările din Europa Centrală și de Est; Emmanuel Samson, responsabilul Centrului Regional Francofon pentru Europa Centrală și Orientală (CREFECO) de la Sofia, Bulgaria; și Slim Khalbous, rectorul AUF.

V. Guțu: Care ar fi prioritățile claselor bilingve pentru anul 2022?

Gh. RâbacovPentru 2022 avem deja planificate câteva formări pentru profesorii de DNL, care vor fi organizate cu suportul AUF. Deci vom continua în direcția formării și mobilităților cadrelor didactice. Ne dorim înfrățiri ale instituțiilor de învățământ din Moldova cu instituții din Franța, mai mulți voluntari nativi, crearea unei rețele a absolvenților claselor bilingve, mai multe activități colaborative cu implicarea tuturor liceelor bilingve și a filierelor universitare francofone, ș.a. Nu deschid toate parantezele pentru a lăsa loc și pentru surprize.

V. Guțu: Ce le-ai dori francofonilor și francofililor din proiect în ajunul Noului An?

Gh. Râbacov: În primul rând, vreau să menționez faptul că Francofonia este spațiul în care calitatea și excelența sunt la locul lor de cinste și să le mulțumesc tuturor pentru frumoasa colaborare, pentru sprijinul acordat în procesul de redinamizare a claselor bilingve și pentru încrederea cu care mă abordează. În al doilea rând, mă bucur că sunt parte a acestui fenomen educațional grandios „Clase bilingve francofone” și am în echipă colegi, profesori și elevi minunați. Le doresc tuturor sănătate, bucurii și noi parteneriate în Anul Tigrului, care sper să fie mai blând cu toată lumea!

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...