Evenimente

Povești de viață imortalizate în imagini – Expoziția Word Press Photo 2018

În perioada 21 noiembrie – 12 decembrie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduiește expoziția World Press Photo – 2018, cea mai importantă competiție fotografică la nivel mondial, ajunsă la cea de-a 61-a ediție. Expoziția face înconjurul lumii, fiind montată în aproape 100 de spații din peste 45 de state și este vizitată anual de peste 4,5 milioane de oameni. Chișinăul se bucură de acest eveniment pentru al doilea an consecutiv. Vizitatorii pot descoperi destine și povești de viață care se ascund în spatele celor 137 de fotografii care au marcat omenirea în anul 2017. Nu în zadar se spune că o fotografie poate transmite mai mult decât o mie de cuvinte.

De sute de ani, fotografiile joacă un rol crucial atât în istorie, cât și în viața de zi cu zi a fiecărei ființe umane. Boom-ul informațional și tehnologizarea au schimbat radical ritmul de dezvoltare a societății. Trăim într-o lume bombardată DE și CU fotografii de tot genul care ascund un număr nemărginit de trăiri și sentimente. Unele ne amuză, altele ne dau fiori și ne lasă fără cuvinte. Unele ne aduc zâmbetul pe buze, altele – lacrimi în ochi.

În era internetului, deseori suntem invadați de foto-fake-uri, iar negativismul ia amploare și pune stăpânire pe gândurile și sufletele noastre, transformându-ne treptat în victime ale propriilor temeri.

La inaugurarea expoziției, mai mulți prieteni și jurnaliști m-au întrebat: „Nu ți se pare că sunt prea multe fotografii cu impact negativ, sumbre, care te deprimă?” Adevărat! Calamități, suferințe, oameni ai străzii, războaie, omoruri, sărăcie – asta am văzut în multe poze prezentate la ediția din acest an, însă toate aceste imagini reflectă o realitate dură și ilustrează problemele cu care se confruntă întreaga planetă. Toate aceste fotografii bat alarma și ne dă de gândit. În opinia mea, fiecare dintre noi ar trebui să contribuie la construirea unei lumi mai bune, prin schimbarea de mentalitate și doborârea stereotipurilor și prejudecăților.

Mulțumesc organizatorilor: Fundației World Press Photo din Olanda, Centrului pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova și Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.