Astăzi am participat la un workshop de actualitate, destinat cadrelor didactico-științifice, cercetătorilor și redactorilor științifici ai revistelor instituționale, organizat la ULIM de Departamentul Informațional Biblioteconomic (DIB), în colaborare cu Școlile Doctorale ULIM.
Tema supusă dezbaterii a fost Dreptul de autor și mediul digital, atelierul fiind susținut de Domnul Andrei Moisei, expert în domeniu, specialist coordonator în cadrul Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Am discutat despre legislația Republicii Moldova privind protecția dreptului de autor, directivele europene pe această dimensiune, drepturile morale (personale) le autorului versus drepturile patrimoniale exclusive, acțiunile necesare a fi întreprinse în cazul încălcării acestor drepturi și consecințele ce urmează a fi suportate de cei care transgresează legea în vigoare.
Discuții aprinse a stârnit problema plagiatului, considerat de către intelectuali o adevărată crimă și o faptă rușinoasă. Termenul de plagiat provine din limba latină – plagium – și inițial avea sensul de „vânzare a sclavilor furați sau a sclavilor ce nu aparțineau vânzătorului”, ideea de „furt” menținându-se până în momentul de față. Plagiatul este un fenomen pluriform, uneori greu de demonstrat, în pofida boom-ului informațional și tehnologic. Legislația actuală este una carențială, iar furtul intelectual capătă amploare. Este de datoria universităților să vină cu o reacție la tot ceea ce se întâmplă în materie de știință și inovare și să acționeze în vederea contracarării plagiatului și a triumfării meritocrației.
ULIM, încă în 2009, a venit cu un manifest anti-plagiat, semnat de prof. Pierre Morel din Canada, fost vicerector al Institutului de Cercetări Filologice și Interculturale ULIM. Puteți consulta acest manifest publicat în Revista Intertext AICI.
La finalul evenimentului, directorul DIB ULIM a făcut o prezentare a unor detectoare de plagiat, ce au fost puse în aplicare la instituția noastră.