Eseuri

O ușă închisă, o poartă deschisă

Nimic nu e static în această lume. Totul se mișcă, se schimbă, se transformă. Te schimbi și tu, și noi, și eu. O permanentă metamorfoză care știe foarte bine să te obosească și să nu-ți ofere odihnă. Sau poate că tu nu mai vezi diferența dintre oboseală și calm. Îți dorești odihnă, dar habar n-ai cum arată ea. Viața însă are ritmul ei și orarul ei. Nu te lasă niciodată să te odihnești. Sunt momente în care ești curat, împăcat cu tine însuți și cu cei din jur, dar sunt și perioade în care ești rănit, plin de praf, îngenuncheat în fața străinătății. Nu ai dreptul să te crezi atotputernic sau înconjurat de tot norocul universului atunci când ai din abundență toate cele trebuincioase, nici să lași mâinile în jos și să te lași doborât atunci când toate au loc pe de-a-ndoaselea.

Viața e plină de lecții și examene. Toate diferite și imprevizibile. Uneori nu absentezi niciunul și le susții pe toate cu brio, alteori pierzi echilibrul, ești corigent și unica soluție e să repeți anul. Prin toate aceste examene, indiferent dacă iei o notă bună sau pici la unul din ele, primești putere, capeți noi experiențe, mai mult curaj și mai multă înțelepciune. Important e să ai ochii, sufletul și mintea deschise, să observi frumusețea ce se află la îndemâna ta, să fii recunoscător Celui de Sus și să nu aștepți neașteptarea.

Este adevărat că viața îți închide multe uși. O ușă închisă nu înseamnă neapărat sfârșitul a ceva. Pentru că niciodată nu ieși la fel cum ai intrat. Ți s-a închis o ușă, în schimb în orice clipă ți se poate deschide o poartă. Așadar, atunci când ți se pare că totul e pierdut, dă liniștea mai tare, ridică-te și mergi înainte! Dacă simți că a venit vremea să te acuzi de ceva, fă-o! E semn că abia ai început educația. Bucură-te că Cerul cade peste capul tău și primește-l ca pe o binecuvântare! E o prevestire că în curând va răsări soarele. Iar dacă inima îți e ruptă, ai grijă să nu pierzi vreo bucățică din ea! Întoarce-te pe pistă, învață să zbori din nou și rămâi pe curs pentru experiențele tale viitoare!