Mutăm Școala acasă: cum utilizăm eficient aplicația Zoom?

Odată cu răspândirea masivă a coronavirusului la nivel global, omenirea se confruntă cu o nouă provocare. Marile companii sunt nevoite să-și mute activitatea acasă, mai bine zis pe online. Mai multe țări au fost nevoite să închidă instituțiile de învățământ pentru o perioadă nedeterminată. În aceste condiții tensionate, conștientizăm cu toții rolul și misiunea nobilă nu doar a medicilor, ci și a profesorilor în mersul normal și sănătos al unei societăți. Cadrele didactice sunt și ele obligate să se adapteze rapid la noile tendințe și să-și regândească metodologia predării. Una dintre soluțiile cele mai eficace sunt instrumentele online accesibile tuturor. Se atestă o explozie a acestor instrumente, mai ales ale celor de videoconferință utilizate pentru reuniuni, meet-up-uri, traininguri și cursuri școlare. Aplicația Zoom, de exemplu, a câștigat peste 2,22 milioane de utilizatori lunari doar în ianuarie și februarie, comparativ cu 1,99 milioane pe parcursul întregului an 2019. Zoom a devenit și cea mai descărcată aplicație de pe App Store și Google Play în SUA.

Ce este Zoom?

Având o ergonomie simplă și modernă, Zoom acoperă principalele necesități de exploatare a conferințelor web, de la mesagerie, expediere de fișiere și „întâlniri” online la e-learning, desfășurarea lecțiilor în format digital și seminare cu participarea a până la 100 de persoane (în versiunea Basic, gratuită). Zoom te ajută să creezi, fără mari bătăi de cap, o sală virtuală în care profesorii și elevii pot interacționa live și colabora atât de pe PC-urile sau laptopurile lor cât și de pe tabletă sau smartphone. Platforma permite efectuarea de apeluri video de grup, folosirea chat-ului, împărtășirea ecranului profesorului și utilizarea unei table virtuale interactive.

Instrumentul a fost conceput în 2011 de Eric S. Yuan, om de afaceri, inginer, fost vicepreședinte al WebEx, și este pus în aplicare de aproximativ 65 000 de organizații din întreaga lume. Pentru a-l folosi, trebuie să-ți deschizi un cont pe Zoom.us și/sau să descarci aplicația de pe site-ul oficial și să urmezi pașii de înscriere.

Vezi mai jos un scurt tutorial video cu pașii necesari pentru crearea unui cont gratuit Zoom și pentru configurarea primei lecții virtuale cu aplicația respectivă, realizat de https://scoalapenet.ro.

Beneficiile aplicației Zoom:

  • este sigură. ușor de configurat și simplă în utilizare;
  • te ajută să economisești timp și să-ți organizezi eficient activitățile cu elevii/studenții;
  • îți permite să inventezi exerciții interactive și să pui în funcțiune ludicul;
  • contribuie la încurajarea cursanților de a învăța și lucra independent;
  • îți oferă posibilitatea de a preda împreună cu alți profesori;
  • te mobilizează și te motivează să urmezi tendințele educaționale și tehnologice pentru a fi un profesor cool; și
  • este gratuită.

Funcționalitate:

Dacă ești elev /student, nu ai nevoie de niciun cont. Trebuie doar să accesezi linkul primit de profesor, să descarci aplicația pe calculator sau mobil și să te conectezi cu un microfon și sau/webcam. Vei intra într-o întâlnire pe net, unde poți comunica prin mesaje pe chat, audio și video cu profesorul și alți colegi de clasă, vedea ce îți împărtășește profesorul de pe ecranul său (opțiunea share screen) ș.a. Platforma are și opțiunea de a înregistra lecția cu posibilitatea de a folosi o tablă virtuală, opțiune ideală pentru formările la distanță; sesiunile pot fi de asemenea salvate în cloud pentru a fi vizualizate mai târziu.

Până recent, doar conferinţele video 1:1, indiferent de durata acestora, erau gratuite, în timp ce întâlnirile de grup puteau fi organizate gratis numai pentru 40 de minute. Vestea bună e că, de curând, Zoom a eliminat limita de 40 de minute per întâlnire pentru conturile gratuite create în țările afectate de COVID-19. Ea permite crearea gratuită a mai multor sesiuni online cu implicarea a până la 100 de participanți prin intermediul unui link. Pentru a beneficia de o durată nelimitată a unei sesiuni, e necesară înscrierea cu emailul instituției, nu cu cel personal. Mai multe detalii AICI.

Mai jos, încă un tutorial video, mult mai detaliat despre utilizarea aplicației Zoom pentru conferințe online (e-learning – clasă virtuală):

Concluzie:

Școala sau clasa viitorului stă sub egida instrumentelor digitale. Cadrele didactice, elevii /studenții, chiar și părinții, trebuie să înțeleagă utilitatea tehnologiilor în viețile noastre, mai ales în educație, și să le aplice într-un mod cât mai organizat, creativ și folositor pentru un viitor mai bun.

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...