Educatie

Moment istoric pentru clasele bilingve francofone: vizita ministrului francez de externe și semnarea unei noi Convenții de parteneriat

Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, s-a aflat astăzi, 2 septembrie, într-o vizită oficială la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu. Programul vizitei a inclus întrevederi la nivel de Președinție și Guvern, urmate de declarații de presă, în cadrul cărora cei doi miniștri de externe au vorbit (și) despre impulsionarea învățământului bilingv francofon în R. Moldova, sprijinul Statului Francez în procesul de redinamizare a proiectului Claselor bilingve, prin formări continue și burse de mobilitate internațională pentru cadrele didactice, oportunități și noi deschideri pentru elevi.

În după-amiaza zilei de azi, oficialul francez s-a aflat în vizită la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală, unde a fost întâmpinat de ministrul de externe Nicu Popescu, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, Ambasadorul Franței în R. Moldova E.S. Pascal Le Deunff, directorul Alianței Franceze Emmanuel Skoulios, directoarea instituției Natalia Bulat, responsabila de clase bilingve Nona Chiriac, reprezentantul AUF Claudia Vișan, coordonatorul proiectului claselor bilingve Ghenadie Râbacov, cadre didactice și elevi. Domnia Sa a discutat cu echipa coordonatoare a proiectului și a avut un schimb de idei cu profesorii și elevii asachieni în ceea ce privește funcționarea claselor bilingve, procesul de studii, punctele tari ale dispozitivului, dar și necesitățile actuale ale celor implicați în proiect.

Tot astăzi, a fost semnată o nouă Convenție de parteneriat între Ministerul Educației și Cercetării, Ambasada Franței, Alianța Franceză, Organizația Internațională a Francofoniei, Agenția Universitară a Francofoniei și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova. Este un document ce precizează cadrul unei cooperări de lungă durată între partenerii proiectului, rolurile și angajamentele acestora în vederea revigorării proiectului claselor bilingve. Semnatarii Convenției își propun, de asemenea, să asigure recunoașterea internațională a învățământului bilingv din Moldova și să reconfirme calitatea înaltă a studiilor bilingve francofone în liceele vizate.

Vizita unui ministru francez într-o instituție de învățământ bilingvă din țară, în contextul relansării dispozitivului, reprezintă un moment istoric pentru sistemul educațional.

Proiectului claselor bilingve francofone a fost lansat în 1998 și se derulează în cadrul a 8 instituții de învățământ secundar general, în 7 orașe: Chișinău (LT „Gheorghe Asachi” și LT „Mihai Eminescu”), Bălți (LT „Mihai Eminescu”), Soroca (LT „Constantin Stere”), Ungheni (LT „Vasile Alecsandri”), Orhei (LT „Ion Luca Caragiale”), Hâncești (LT „Mihail Sadoveanu”) și Cahul (LT „Ioan Vodă”).

În urma unei analize SWOT, realizate de un grup de experți în 2020 și în baza recomandărilor formulate, a fost elaborată o nouă Convenție de parteneriat și au fost demarate acțiuni concrete de redinamizare: recrutarea de către Ambasadă, în coordonare cu Alianța Franceză, a unui coordonator de proiect, ameliorarea guvernanței, (re)inițierea formărilor pentru profesorii de franceză și cei de discipline non-lingvistice, mobilități, reactualizarea resurselor pedagogice ș.a.