Educatie

Maria Chișlaru-Mișnic la ceas aniversar: profesionalism și dăruire prin muncă

„Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubeşti ceea ce faci.” – spunea Steve Jobs, un geniu, un vizionar şi o legendă a lumii tehnologice, care a scris istorie în cultura și filosofia managerială. Aceste cuvinte constituie motto-ul existenţial al unui Om de Calitate, înzestrat cu Calitatea de Om – Doamna Maria Chișlaru-Mașnic, directorul Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei care, în aceste zile de toamnă, contabilizează un bogat palmares dăscălicesc și managerial.

Domnia sa face parte din pleiada Liderilor entuziaști, cutezători, a căror putere creatoare și inegalabilă tenacitate, de o exemplaritate rarisimă, inspiră și motivează. Este dificil a creiona într-un cadrul restrâns o personalitate, motiv pentru care îmi voi permite a tria doar câteva repere semnificative care să jaloneze profilul omagiatei.

Activitatea de postolat în învățământul preuniversitar

Cu inerente eforturi și multă pricepere, exigentă și mereu fidelă rigorilor educaționale, Dna Maria Chișlaru-Mașnic a urcat treptele devenirii profesionale specifice unui Homo faber, desfășurând o adevărată activitate de apostolat în sfera învățământului secundar general. Este unul dintre cei mai perseverenți călăuzitori în probleme de istorie și leadership, dar și specialistul care ne ajută să deslușim slovele și să pătrundem în lumea fascinantă și folositoare a cărților.

Fiind un model al Școlii de astăzi, distinsul pedagog intră în sala de clasă nu din obligație, ci din dragoste, iar tinerii, care-i frecventează lecțiile, îndrăgesc pentru totdeauna verbul „a învăța” și rămân încântați de vocația-i apostolică de a propovădui cunoașterea și simt prezența unui intelectual ce răspândește în jur omenie, interes pentru adevăr și progres.

Un exemplu de chietudine și ergonomie organizațională

Dna Maria Chișlaru-Mașnic este un manager înnăscut, vizionar și responsabil. Toate acestea, deopotrivă cu ambiția și verticalitatea sa, îi reconfirmă statutul de „omul potrivit la locul potrivit” și „omul care sfințește locul”. A organizat anual zeci de evenimente, a gestionat numeroase proiecte, reușind să își consolideze poziția binemeritată de director și primind recunoaștere pentru tot ceea ce întreprinde. Ergonomică și eficientă în ceea ce privește productivitatea maximă a muncii, n-a ezitat să-și elaboreze propria rețetă a armoniei la serviciu și să-și pună amprenta asupra LT „Ion Luca Caragiale”, determinându-i succesul.

Înțelegând ce înseamnă toleranță în activitatea organizatorică și care sunt factorii ce o influențează, mult stimata noastră colegă este întotdeauna calmă, nu are prejudecăți și nu este părtinitoare, are același grad de acceptare față de toți subalternii pe care îi tratează cu amiciție și deferență, știe toate răspunsurile, nu comite greșeli și creează un mediu de muncă plăcut și stimulant, dar în același timp competitiv și ordonat.

Un Francofil de excepție și un pilon al Claselor bilingve francofone

LT „Ion Luca Caragiale” din Orhei este una dintre instituțiile elitiste din republică, cu cadre didactice de valoare și elevi care duc faima R. Moldova în lume. Acesti elitism se datorează inclusiv grație proiectului Clase bilingve francofone din care face parte, fiind deținătoarea mărcii de calitate LabelFrancEducation, acordată de Ministerul Europei și Afacerilor Externe al Franței, prin intermediul France Education International și Agenție pentru Învățământul Francez în Străinătate. Doamna director Maria Chișlaru-Mașnic a susținut acest proiect și întreaga echipă, a investit în primul rând în resursele umane, plămădind un „modus vivendi” francofon, în care domnesc echilibrul, profesionalismul, corectitudinea, parteneriatul, intelectul și încrederea. O încredere în echipă, purtată cu multă eleganță.

Stimată Doamnă Maria Chișlaru-Mașnic, la ceas aniversar și la finalul unui mandat de management demn de toată admirația, vă spun un sincer La mulți ani și vă urez multă sănătate și bucurii! Vă mulțumesc pentru frumoasa colaborare în cadrul proiectului Clase bilingve francofone și pentru Marea Unire în educație pe care ați înfăptuit-o atât de frumos pe meleagurile orheiene.

Vivas, crescas, floreas, excellentissime Dascăl! Joyeux anniversaire!