Astăzi, în Sala de lectură Filologie Romano-Germanică a Universității Libere Internaționale din Moldova, am avut onoarea să coordonez un eveniment cultural-literar consacrat celui care a fost și rămâne a fi pilonul românismului de pe ambele maluri ale Prutului, Maestrul Grigore Vieru.
A fost emoționant să văd atâția studenți care au ales să-și rupă câteva ore din timp pentru a-l rememora pe unul dintre cei mai mari poeți români ai tuturor timpurilor.
În debutul manifestării le-am vorbit tinerilor despre opera viereană tradusă în limbile europene (italiană, franceză, engleză, turcă, bulgară, letonă) și receptarea ei în și dincolo de spațiul românesc.
Atmosfera a fost ulterior distinsă de un excepțional recital de poezie, susținut de studenții de la secția filologie franceză din cadrul Facultății de Litere. Cu emoție și suflet, tinerii ulimiști au recitat mult îndrăgitele poeme „Mi-e dor de tine, mamă”, „Legământ”, „Cămășile”, „În limba ta”, „Salvați-vă prin limbă”, „Basarabie cu jale” ș.a.
Cei mai buni studenți de la Litere, mișcați de profunzimea, spiritualitatea și adevărul infailibil al creației lui Vieru, se lansează în proiecte serioase de traducere, încercând să transpună lirica viereană în limbile lui Voltaire, Cervantes, Shakespeare, Goethe, dar și în limbile orientale.
După momentul poetic au luat amploare discuțiile asupra operei poetului, care au scos în vileag setea de viață, de cunoaștere și de lectură a tineretului studios de la ULIM.
Grigore Vieru rămâne a fi o voce unică pe firmamentul poeziei românești, Poetul, Apostolul, înflăcăratul Luptător pentru valorile sacre ale omenirii.
Azi, de pe baricade, s-ar cuveni nu să dăm cu ciocane în cap unul altuia și să apărăm puterea criminală a unora sau să promovăm interesele ale altora, ci să scandăm cu toții împreună cu Gr. Vieru:
Sculați-vă, sculați-vă, sculați-vă
Din somnul cel de moarte!
Salvați-vă, salvați-vă, salvați-vă
Prin limba și prin carte!
S-a otrăvit privighetoarea
Și firul ploii și ninsoarea.
S-a otrăvit barbar văzduhul
De ce s-a otrăvit și duhul,
De ce și graiul?!
(Fragment din poemul „Salvați-vă prin limbă”)
Evenimentul a fost organizat de Catedra Filologie Romanică „Petru Roșca” în colaborare cu Departamentul Informațional Biblioteconomic.