vineri, octombrie 11

Managementul carierei și Branding-ul personal

Într-o societate digitalizată și ultratehnologizată, cum este cea a secolului în care trăim, notorietatea și informația disponibilă pe Internet și networking-ul valorează deseori mai mult decât un act de studiu, un CV reușit sau o scrisoare de intenție bine concepută și atrăgătoare. Branding-ul personal încetează de a mai fi un lux rezervat doar oamenilor de afaceri și directorilor de companii multinaționale și devine astfel una dintre preocupările esențiale ale unui profesionist, o necesitate sine qua non pentru cel ce își dorește să fie recunoscut și remunerat pentru ceea ce știe să facă mai bine.

Spațiul valoric românesc este unul excepțional în materie de management personal, cu recrutori de referință în mediul de afaceri. Printre aceste personalități marcante se numără și George Butunoiu, pe care le-am cunoscut la 14 și 15 aprilie 2016, la Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA) din București, România.

Alături de un grup de studenți de la Litere, ULIM și de la Universitatea Agrară de Stat din Chișinău, am beneficiat de un extraordinar training și program de consultanță, menit să ajute fiecare participant să își descopere și valorifice talentul, valorile și motivațiile personale, să își calibreze individualitatea și să lucreze la potențarea competențelor și la creionarea unui brand personal.

Am aflat care sunt specificitățile pieței de business și miturile legate de activitatea corporațiilor multinaționale; diferența între discursurile publice rostite de marii lideri în afaceri și realitate, în raport cu competiția extrem de dură; politica de resurse umane ale marilor organizații și societății ca Orange și Vodafone. Formatorul a împărtășit cu publicul momente interesante din propria experiență în ceea ce privește propulsarea către un job managerial, impunerea prin carismă și personalitate care par a fi definitorii, planificarea unei cariere pe termen lung. Din perspectiva sa de expert, G. Butunoiu a listat o serie de criterii evaluative complexe, care valorează în procesul de recrutare a candidaților pentru un anumit post de muncă. Cele fundamentale ar fi spiritul critic, creativitatea, flexibilitatea, comutativitatea, distributivitatea, abilitățile de comunicare și carisma, pe care Domnia sa o consideră prioritară în aspirația la poziția de manager. La fel de prioritară atât în viața profesională cât și în viața de zi cu zi rămâne a fi și cultura generală. Cu toate acestea, limbile străine ilustrează cea mai bună investiție în carieră. Globalizarea a adus schimbări semnificative în proiectarea parcursului profesional. Un criteriu diferențial de selecție a potențialilor angajați a devenit nivelul de cunoaștere a unei limbi străine și avantajul stăpânirii a cel puțin două limbi de circulație internațională.

Cea de-a doua parte a training-ului a fost centrată pe evaluarea CV-urilor și imaginea socială a individului, criteriile de selecție și modalitatea de examinare a dosarelor candidaților la varii funcții administrative sau auxiliare.

Non multa, sed multum – e maxima care stă la baza recrutării candidaților. Pentru un recrutor este foarte dificil să analizeze cu atenție sutele de CV-uri pe care le primește pentru fiecare job în parte. Având un timp de lucru limitat, acesta se va uita pe fiecare CV doar câteva secunde, căutând motivele pentru care va putea elimina un număr cât mai mare de dosare. Doar candidații cu cele mai interesante (și nicidecum voluminoase!) CV-uri vor fi convocați pentru interviu.

Până la apariția Internetului, brand-ul era creat de mass-media. Astăzi, constituirea brand-ului este legată exclusiv de Internet, de crearea relațiilor, componenta de bază fiind notorietatea. În faza inițială, brand-ul este legat de scriere. Astfel, administrarea unui blog personal, oricare ar fi domeniul de activitate, este de importanță cardinală. Cu cât mai mult scrii cu atât brand-ul se conturează mai bine pentru a atinge ulterior performanțe reale și palpabile.

Formarea respectivă a fost organizată de CEREFREA, în colaborare cu centrele de reușită universitară din cadrul ULIM și UASM și cu suportul Agenției Universitare a Francofoniei.

***

Le 14 et le 15 avril 2016, j’ai suivi une formation sur le management personnel, organisé à Bucarest, Roumanie, par le Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA Villa Noël), en partenariat avec les Centres de réussite universitaire de l’Université Libre Internationale de Moldavie et de l’Université Agraire d’Etat de Moldavie, avec le soutien de l’AUF BECO. L’activité a été animée par M. George Butunoiu, spécialiste conseil et accompagnement professionnel. Une quinzaine d’étudiants de Moldavie ont également bénéficié de cette formation.