Evenimente

Limbile străine, pașaportul tău în lumea diversității

Astăzi, 26 septembrie, este marcată Ziua Europeană a Limbilor, un eveniment care încurajează învățarea limbilor străine pe tot parcursul vieții, favorizează plurilingvismul și dialogul intercultural și promovează diversitatea lingvistică și culturală în spațiul european.
În acest context, în calitatea mea de absolvent al unei Facultăți de Limbi Străine, de traducător, dar și de cadru didactic, voi încerca să răspund la două întrebări esențiale pentru societatea în care trăim.

De ce este important să cunoaștem mai multe limbi?

Câte limbi cunoști, de atâtea ori ești om. Probabil ai auzit acest aforism nu o singură dată. O persoană care stăpânește mai multe limbi gândește altfel, gândește liber și în afara tiparelor, pentru că limbile străine deschid uși, construiesc punți și elimină hotare, leagă țări și continente, culturi și civilizații.

Cunoașterea a cel puțin două limbi de circulație internațională înseamnă, înainte de toate, posibilități mult mai mari de comunicare și de acces la universalitate. Învățarea unei limbi străine reprezintă o investiție prețioasă în viitorul tău, fiind, în același timp, un atu în obținerea unui post de muncă bine plătit, dar și un must într-o Europă competitivă și într-o lume aflată în plin proces de globalizare.

Cel mai important lucru este faptul că studierea unei limbi străine contribuie nemijlocit la îmbunătățirea memoriei, a abilităților de a lua decizii și la consolidarea cunoștințelor de limbă maternă. Învățând o altă limbă, îndrăgești și mai mult propria limbă, îi înțelegi regulile de funcționare și trăiești o nouă viață.

Cel mai bun argument în favoarea multilingvismului îl găsim la legendarul Nelson Mandela: „Dacă îi vorbești unui om în limba pe care o înțelege, vei ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbești în limba sa, vei ajunge la inima lui”.

Limbile străine sunt pașaportul tău spre diversitate și viza de intrare în noi orizonturi culturale.

De ce este necesar să acceptăm diversitatea?

Diversitatea este o regulă în societatea de astăzi și, prin urmare, trebuie respectată și acceptată, chiar dacă pentru mulți dintre noi e dificil să depășim rasismul, sexismul și alte „-isme” care ne dezbină. Din păcate, suntem reprezentanții unei comunități diverse fără diversitate. Tot ceea ce putem face în materie de diversitate, este să vorbim despre ea. Nimic mai mult.

Recunoașterea diversității implică dragoste, discernământ și toleranță. Recunoașterea diversității înseamnă a redefini conceptul de normalitate. Normalitatea este (și) capacitatea de a accepta diversitatea, chiar dacă nu o agreezi.

Acceptarea diversității lingvistice, culturale, etnice etc. ne face rezistenți în fața urii, intoleranței, atrocităților, obscurantismului.

Din cele cinci limbi pe care le-am învățat, trei mi-au marcat destinul profesional și mi-au schimbat modul de a gândi și de a vedea lumea. De Ziua Europeană a Limbilor aduc omagiu:

  • limbii române, limba în care trăiesc și respir, limba în care vorbesc cu Dumnezeu și cu Mama;
  • limbii franceze, limba în care iubesc și visez, limba în care vorbesc cu Libertatea; și
  • limbii engleze, limba cu care înlătur frontiere, limba în care vorbesc cu Puterea.

Sursă foto: https://ec.europa.eu/