
Like-oholosimul – boala celor frustrați
Nu avem nevoie de statistici pentru a demonstra faptul că ne petrecem zilele și nopțile mai mult pe Internet decât în lumea reală. Ne-am cărăbănit cu totul în virtual. Am luat cu noi prieteni, dușmani, năravuri, vicii, stereotipuri, până și prostia. Ascunși în spatele monitoarelor și a smartphone-urilor, trăim într-o societate a iluziilor și ne credem „liberi ca pasărea”. De fapt, suntem sclavii unei libertăți false și dependente. Ne-am obișnuit ca aproape la fiecare cinci minute să deschidem Facebook-ul pentru a vedea cine ne-a mai fericit cu un like. În era tehnologizării e un fenomen firesc. Totuși, nu voi înțelege niciodată oamenii, și chiar nici instituțiile, care suferă de like-oholism. Descopăr tot mai des o categorie de persoane cărora, odată cu creșterea numărului de vizite la profiluri și pagini sau de like-uri la poze și postări, le crește și lungimea nasului. Vezi, Doamne, au ajuns „în top” și, de la înălțimea vedetismului, se transformă din like-uitori de rând în narcisiști incurabili. Unii devin și mega-experți în promovare, încât își permit să rupă câteva minuțele din timpul lor prețios și să-ți dea sfaturi despre CE și CUM ar trebui să scrii sau să postezi ca să placi tuturor. Pentru ei, probabil, lipsa unui like deja e tragedie, un fel de fiasco care le provoacă dureri de creier. Stilul de a scrie, felul de a te exprima este ceva cu totul personal și nu trebuie neapărat cuantificat în wow-uri. Ar fi bine să acordăm mai multă atenție limbajului folosit în unele postări, să ne mai numărăm greșelile de limbă și de sens comise și să verificăm cât de coerenți suntem în gândire. Din nefericire, mulți încă rătăcesc prin labirinturile unei limbi inexistente și virusate de veșnica confuzie identitară.
După mine, aprecierea, respectul, inteligența, calitatea, prietenia, valorile, ba chiar și succesul unei postări nu se măsoară în numărul de like-uri pe rețele de socializare.
Dau și eu like-uri, dar nu o fac din obligativitate, nici într-un caz din lingușeală sau din obsesie. O fac în semn de apreciere, pentru că aceasta este semnificația reală a unui „like”.
Postați, pozați, scrieți, comentați și share-uiți tot ceea ce vă place, când vă place și ori de câte ori vreți! Ar fi bine să o faceți dacă cu adevărat ați citit, ați privit, ați parcurs. Like-urile de umplutură sunt pentru cei frustrați. Ele se văd de la o poștă și nu fac bine nimănui, ba chiar umilesc.

