Pentru al treilea an consecutiv, Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate” este gazda unui eveniment important – Zilele Austriei în R. Moldova.
Astăzi, 28 noiembrie, am participat la un webinar cu tema Aspecte de civilizație în abordare didactică (Landeskundlich-Didaktisches), rezultat al unui parteneriat durabil dintre instituția din care fac parte și Ministerul Federal Austriac al Educației și Cercetării (Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung – BMWF).
Sesiunea plenară a fost moderată de Dl Norbert Habelt, reprezentant al BMWF din Viena, și a debutat cu mesaje de salut din partea misiunii diplomatice austriece la Chișinău și a comitetului organizatoric: Excelența Sa Stella Avallone, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Austriei în R. Moldova; coordonatorul educațional austriac în R. Moldova, dna Elisa Deutschmann și lectorul Paulus Adelsgruber de la Serviciul Austriac de Schimburi Academice (OeAD).
Cadrele manageriale și didactice din Regatul lui Socrate au avut o prezență impunătoare la această reuniune de suflet care i-a strâns laolaltă atât pe marii promotori ai limbii germane cât și pe toți cei care simt și trăiesc multilingvismul zi de zi.
Oaspeții și participanții au fost salutați de către dr. Ion Sirețeanu, director al LLMTI, și conf. univ. dr. hab. Adrian Ghicov, director adjunct pentru asigurarea calității studiilor. Oamenii de știință și de cultură din comunitatea austriacă au rămas profund impresionați de acțiunile pe care le întreprinde Liceul „Socrate” în vederea promovării multilingvismului, a calității predării limbilor străine, dar și de dragostea nemărginită a elevilor noștri pentru limba lui Goethe. Entuziasmul și atașamentul Socratienilor la valorile culturale ale spațiului germanofon sunt reflectate cu lux de amănunte într-un material eseistic video, conceput cu multă acuratețe de cei care învață limba limba germană:
Evenimentul a continuat cu o serie de ateliere cu varii tematici legate de germanistică, didactică și parteneriate moldo-austriece.
Activitatea de azi este o dovadă a faptului că pandemia nu poate opri dialogul dintre civilizații și comunicarea interculturală. Știința, educația, cultura și frumosul nu au hotare.