Educatie,  Evenimente

Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău: 159 de ani de la fondare

La început de primăvară, când roșul și albul Mărțișorului se îngemănează pentru a da naștere unui nou început, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală marchează 159 de ani de la fondare. Programul activităților consacrate acestei aniversări a debutat la 1 martie, în Sala de festivități „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din incinta instituției.

A fost o plăcere și onoare să fiu printre invitații de onoare la eveniment, alături de personalități importante din viața culturală și social-politică: Dl Valeriu Stoica, ministru consilier în cadrul Ambasadei României în R. Moldova; Dl Boris Volosatîi, deputat în Parlamentul României, fost director al liceului; Doamnele Iulia Dascălu și Angela Munteanu-Pojoga, deputate în Parlamentul Republicii Moldova; Dl Simon Rigo, corespondent Campus France la Alianța Franceză din Moldova, ș.a. Împreună cu profesorii, elevii și absolvenții asachieni, am reliefat reperele istorice și tradițiile educaționale ale instituției, iar ceremonia de deschidere a fost urmată de un impresionant Festival cu genericul „Mărțișorul copiilor”, ajuns la cea de-a XV-a ediție, și de întâlnirea Alumni, prilej pentru mai multe promoții de a depăna amintiri din anii de liceu.

Cea mai veche unitate de învățământ de pe meleagurile basarabene, un adevărat Templu al educației și culturii românești și o Cetate a Francofoniei între Prut și Nistru, școala ce poartă numele marelui cărturar și precursor al generației pașoptiste este una profund ancorată în spațiul valoric european și angrenată într-un proces continuu de adaptare și redefinire pentru a fi în pas cu inovația. Iată de ce, misiunea fundamentală a Asachienilor este de a contribui, prin modalităţile specifice educaţiei și cercetării, la păstrarea şi fortificarea identităţii naţionale, la unitatea în diversitate a culturii românești, la integrarea activă a acesteia în circuitul ideatic internaţional al vremii.

Calitatea studiilor, dinamica dezvoltării, potențialul uman de excepție, reprezentat de către echipa managerială și corpul didactic, plasează Liceul în epicentrul marilor schimbări din sistemul educațional.

„Gheorghe Asachi” este instituția de învățământ cu cea mai numeroasă filieră bilingvă francofonă din republică, fiind distinsă cu marca de calitate LabelFrancEducation (2016, 2019 și 2022), acordată de Ministerul Europei și Afacerilor Externe al Franței, prin intermediul France Education International și al Agenției pentru Învățământul Francez în Străinătate. Peste 1100 de elevi din numărul total de circa 1600 își fac studiile în clase bilingve la toate cele trei trepte de școlarizare (primară, gimnazială și liceală). Limba franceză este predată de către cei mai reputați profesori, cu o experiență pedagogică redutabilă, în baza unor manuale concepute în Franța și acreditate la nivel internațional. Aici, disciplinele non-lingvistice – matematica, fizica, chimia și biologia – sunt învățate altfel și capătă nuanțe poetice grație limbii lui Voltaire. Peste 20 de cadre didactice implicate în proiectul claselor bilingve construiesc, zi de zi, lecție cu lecție, excelența în educație și scriu istoria Francofoniei în R. Moldova, iar absolvenții duc faima școlii peste tot în lume.

La mulți ani înfloritori, dragi profesori și elevi ai Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din mun. Chișinău!

Vivat, crescat, floreat!