La 26 octombrie, regretata Poetă, publicistă și unul dintre cei mai înflăcărați militanți pentru reîntregirea națiunii române, Leonida Lari, ar fi împlinit 67 de ani. Curajul ei și setea pentru adevăr și dreptate de care „suferea” simbolizează și astăzi dorul de libertate și plinătate. Din păcate, după 25 de ani de statalitate artificială, românii de pretutindeni nu și-au văzut visul realizat, iar noi, cei din Republica Moldova, încă nu ne simțim pe deplin Acasă.
De ziua de naștere a Leonidei Lari, ne-am amintit, împreună cu colegii și studenții, despre revoluția poeților, mișcarea de deșteptare națională din anii 90 ai secolului trecut și bărbăția marei poete de a mobiliza masele în lupta cu totalitarismul sovietic întru triumfarea adevărului istoric și științific.
Catedra Filologie Romanică „Petru Roșca” din cadrul Facultății de Litere și Departamentul Informațional Biblioteconomic ULIM au organizat o oră de lectură din creația Leonidei Lari. Auzi din creanga nopții cum picură sub lună…, Recunoștința, De Patrie, Între demoni și îngeri, Requiem, Rugă de noapte, Artistul și lumea, Viața – sunt doar câteva dintre poemele răsunate în interpretarea studenților de la litere și jurnalism.
Protagonista manifestării a fost poeta Marcela Benea, care a împărtășit cu publicul frământările sufletești ale regretaților Leonida Lari și Leonard Tuchilatu, frământări generate de dezbinarea celor două state românești, frământări trăite într-o societate perfidă și sărăcită din punct de vedere spiritual. Aceste două personalități au plecat lăsându-ne un model de verticalitate neclintită și forță morală capabilă să stârpească orice rău.
Ce-ar fi dacă toți moldovenii s-ar îmbolnăvi de cea mai frumoasă și incurabilă maladie a sufletului, o maladie de sorginte divină, o maladie care se tratează doar cu aer românesc, maladie ce poartă numele sfânt al Unirii?!
Discursul curajos al regretatei poete Leonida Lari la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991. Un discurs care este actual și astăzi, peste 25 de ani! Declarația de independență a fost una dintre cele mai mari greșeli istorice.