Lecție publică pentru liceeni, consacrată Zilei Europei
Astăzi, în incinta Bibliotecii „Ovidius” din capitală, am susținut o lecție publică dedicată Zilei Europei. Publicul țintă a fost constituit din elevi de la diferite licee și de la Colegiul de construcții din Chișinău.
Le-am vorbit tinerilor despre semnificația zilei de 9 mai, despre simbolistica drapelului european, despre părinții fondatori ai Uniunii Europene, despre imnul european (un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785), care simbolizează nu numai UE, ci Europa în sens larg.
Am discutat despre motto-ul UE prin intermediul căruia europenii sunt uniţi în promovarea păcii şi prosperităţii, diversitatea culturală, de tradiţii şi limbi a Europei constituind un element pozitiv pentru acest continent. De asemenea am dezbătut misiunea și rolul Bătrânului Continent în controversatul secol XXI. Elevii s-au pronunțat asupra haosului și degringoladei la nivel societal, asupra mentalității „moldovenești” vetuste și indiferenței crase a populației față de destinul statului și comunității din care face parte. Cu toate acestea, tinerii speră la un viitor prosper și cu adevărat european.
Am pus în discuție și importanța cunoașterii limbilor străine, avantajele multilingvismului, calitatea studiilor (pre)universitare și posibilitățile de inserție profesională.
Actualmente cunoaşterea limbilor străine aduce întreprinderilor noi oportunităţi de afaceri, contribuie la creşterea competitivităţii acestora şi le oferă acces la pieţele de export. Este cunoscut faptul că multe întreprinderi mici și mijlocii pierd numeroase contracte doar din cauza lipsei de competențe lingvistice, ceea ce duce la pierderea de milioane de euro și împiedică crearea de noi locuri de muncă.
La sfârșit liceenii au fost familiarizați cu oferta educațională ULIM și au fost invitați să participe la activitățile organizate în cadrul Centrului de Reușită Universitară ULIM, care este deschis absolut pentru toți liceenii doritori de a-și ameliora nivelul de franceză dar și a-și îmbogăți parcursul academic prin participarea la varii training-uri, seminarii, reuniuni etc.
Lecția publică se înscrie în Proiectul „Vreau să fiu European”, inițiat de Biblioteca „Ovidius”, care recent a sărbătorit 20 de ani de activitate.