Educatie

Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară: „Pedagogia este viață”

E nevoie de o nouă pedagogie, una online? Care ar fi modalitățile de resetare a pedagogiei în condițiile actuale? Care este impactul învățământului la distanță asupra dezvoltării /stării socio-emoționale a elevului? Care este rolul cadrului didactic în societate și de ce pleacă specialiștii din sistem? – acestea și alte întrebări au fost adresate invitatului special la webinarul Pedagogia este viață, prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu AGIRoMd – Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala din Republica Moldova, subsemnatul fiind unul dintre cei câțiva mii de participanți la webinar.

Prof. Ion-Ovidiu Pânișoară a menționat că o nouă pedagogie nu poate fi reinventată. Nu există o pedagogie online. Pedagogia este una singură, ea nu se modifică. Putem vorbi, în schimb, despre adaptarea anumitor principii ale creșterii și dezvoltării elevului la specificitățile timpului în care trăim și la instruirea online. Asistăm la o revoluție a instrumentelor și nicidecum la o revoluție a ceea ce predăm. Se schimbă doar modul în care predăm anumite materii. Cât despre elev, acesta trebuie convins, nu învins, de școală, și trebuie să se simtă confortabil în interiorul activității educaționale.

În online, lipsesc elementele ce țin de cultivarea empatiei, lipsește contactul uman, iar elevii nu pot fără interacțiune nemediată. Deseori, avem nevoie de respirația celuilalt pentru a-i simți participarea. Digitalul nu poate aduce acea interacțiune umană atât de profundă așa cum este ea atunci când ne întâlnim cu omul față-n față. Și aici e marea pierdere. Nu se pierd informații și cunoștințe, cum s-a înțeles greșit. Partea cognitivă poate fi recuperată prin online, nu și cea emoțională.

Referindu-se la pandemie, formatorul consideră că în toamnă vom simți consecințele acesteia. COVID-19 este o furtună ce se transformă în uragan. Ar putea crește bullying-ul în școală, iar actanții sistemului educațional vor fi într-o situație mult mai complicată care va fi greu de gestionat. Misiunea esențială este de a crea un cadru didactic adaptabil, care la rândul său să creeze o societate adaptabilă. E cunoscut faptul că profesorul este un Model ce îi impactează pe ceilalți. Dascălul care are capacitatea de a se adapta va transmite acest lucru și copilului, va crește o generație regândită, va inculca elevilor niște modele. Școala nu trebuie să-i pregătească pentru o lume ideală, ci să-i pună în legătură și cu impredictibilul.

În vremurile în care arderea profesională se produce din ce în ce mai frecvent, stabilitatea emoțională în predare este extrem de importantă. Reciprocitatea este cuvântul cheie al acestor timpuri incerte. Elevul trebuie să simtă că ne pasă de el, iar înainte de a vedea un profesor în clasă, acesta își dorește să vadă un Om.

Este profesia didactică un „magnet” pentru tinerii care cresc astăzi pe băncile școlii? Greu de răspuns, fiindcă entuziasmul multora s-a cam tocit. Profesia didactică, relata Ion-Ovidiu Pânișoară în unul dintre articolele sale, este o profesie care solicită un nivel înalt de responsabilitate și altruism, ea presupune dăruire de sine.

Pedagogia este regina disciplinelor, este viață și trebuie să fie pentru cadrul didactic „un instrument, o lanternă pe care o folosește pentru a se ghida prin labirintul cunoașterii elevului”. Totodată, invitatul de onoare a vorbit și despre necesitatea purificării sistemului. Există mulți Dascăli cu vocație, care se zbat să construiască destine, și cu bucuria că viitorul este în mâinile lor. Din păcate, învățământul este umbrit de apariția zgomotoasă a celor care nu fac nimic sau, mai rău, distrug – prin prezența lor – motivația și dorința de a învăța. Poate este momentul să scoatem din lumina reflectorului aceste pete de murdărie și să ne bucurăm de apostolii care aduc cu ei educația ce contează.

Și încă un aspect de importanță majoră: noi, Dascălii, nu le putem cere elevilor să învețe dacă noi nu o mai facem de ceva vreme. Un profesor care studiază, care le arată cursanților săi că nu s-a oprit din învățare este cel mai bun exemplu de „așa da!”

Prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară este Director al Departamentului de Formare a Profesorilor și conducător de doctorat în domeniul Științe ale Educației, Universitatea din București. Este autor a mai multor studii, dintre care „Comunicarea eficientă”, apărută la Polirom în trei ediții și premiată în 2010 de Academia Română și cartea „Cele  medalii ale succesului”, apărută în 2014 și în limba engleză ca e-book pe Amazon, GooglePlay, Indigo, Overdrive etc. Este expert și manager în varii proiecte naționale și internaționale și promotorul site-ul www.performante.ro, o resursă informațională semnificativă pentru părinți și profesori.

Vezi aici transmisiunea live a webinarului Pedagogia este viață:

Agenda Academiei de Vară a cadrelor didactice, 1-31 august 2020.