La 3 martie curent, la ULIM, a avut loc intâlnirea cadrelor didactice și studenților cu Domnul Jordi Xuclà i Costa, avocat, politician spaniol din Catalonia, președintele grupului politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Raportorul APCE pentru Republica Moldova.
Am discutat despre situația politică din republică și despre proiectele de viitor ale tinerilor. În calitatea mea de român, dornic a respira românește, am avut o scurtă intervenție referitoare la propaganda rusească în mass-media, consecințele apartenenței RM la CSI, direcțiile așa-zisei guvernări pro-europene de la Chișinău, voința tinerilor de înfăptuire a idealului sfânt al Unirii cu Țara-Mamă, ca singura și cea mai scurtă cale spre un viitor prosper, eradicarea corupției și a urii față de valorile cultuale românești. A fost pusă în discuție și înghețarea negocierilor în formatul 5+2 în procesul de soluționare a conflictului transnistrean și combaterea riscului de transnistrizare a țării.
Am cunoscut un politician de o integritate rară, cultivat, inteligent, cu o carieră incoruptibilă și indistructibilă. Pe când asemenea politicieni și în RM?
Înaltul oaspete a atins și problema identitară. În opinia Domniei sale, a fi catalan, spaniol și european sunt identități care se complementează. Nu poți pretinde a fi european și să-ți negi identitatea. Dl Jordi Xuclà i Costa a îndemnat tinerii să fie cât mai activi în viața socio-politică și culturală, activi în promovarea românismului.
Să-mi fie iertat calificativul la adresa „cetățenilor” „țării” pe nume RM, însă marea majoritate sunt cu dizabilități. Dizabilițăți cauzate de jemanfișism și lipsă crasă de demnitate națională, ignoranță a istoriei și neștiință a limbii! Niște ratați care își merită soarta și se complac în putoarea unui „stat” pestilențial! Și totul pornește de la impotența de a gândi și a discerne, de la inclutură și marea NEdragoste de carte!
Sunt mândru că am în calitate de Dascăl o personalitate notorie ca Doamna Ana Guțu, unicul politician care a inițiat procesul de internaționalizare a necesității unirii celor două state românești și unicul deputat care a reprezentat republica, cu demnitate, la APCE în perioada 2009-2015, iar astăzi este Membru onorific pe viață al acestui organ statutar al Consiliului Europei.