Astăzi, la ULIM, am participat la un training privind dezvoltarea și implementarea strategiilor pedagogice inovative și promovarea reformei curriculare în domeniul Studiilor Europene. Evenimentul se înscrie în Proiectul EU TEMPUS Inovating Teaching and Learning of European Studies (INOTLES – Predarea și Învățarea Inovativă a Studiilor Europene), din care ULIM face parte, alături de alți parteneri estici (șase universități, a câte două din Georgia, Republica Moldova și Ucraina).
Am avut inedita ocazie de a împărtăși cu experți de la Maastricht University din Olanda, University of Surrey din Marea Britanie, Institutul de Studii Europene din Belgia și cu profesori de la toate facultățile, propria experiență și metodele ultramoderne interactive aplicate în procesul de predare. Totodată, colegii de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, coordonatorii proiectului din partea instituției noastre (conferențiarii Ludmila Coadă, Ludmila Tihonov, Rodica Panța și Viorica Țâcu) au prezentat avantajele a trei tipuri de învățare, și anume Problem-Based Learning (PBL), e-learning și simularea.
Proiectul EU TEMPUS de trei ani (2014-2016) promovează reforma curriculară și modernizarea studiilor superioare prin implementarea pedagogiilor inovative în cursurile studiilor europene la nivel de master. INOTLES este condus de Dr. Natalia Timuș de la Maastricht School of Governance (MGSOG), Universitatea Masstricht, Olanda.
În era marilor schimbări, generate de globalizare, pedagogia necesită o restructurare serioasă, iar rolul Dascălului este unul imperios, metodologia predării fiind axată pe caracterul interdisciplinar și multidisciplinar al domeniului Studiilor Europene. Soluționarea nevoilor academice cât și cerințele pieței de muncă impun un mix de abordări didactice și utilizarea unor instrumente noi și atractive pentru doritorii de a urma studii superioare.