Halloween de Moldova

În ultimii ani, Halloween-ul prinde rădăcini și în Republica Moldova. Nu mă refer la sărbătoarea împrumutată de la popoarele celtice, ce are la bază practici oculte, deși, și din acest punct de vedere, ar fi multe de spus. Mă refer, în special, la situația politică din așa-numitul stat moldav și mentalul social condimentat cu prea mult conținut statalist și simbolistică păgână, antiromânească.

R. Moldova se transformă, realmente, într-un veritabil Halloween nocturn, în care totul este îngrădit. Tribunele publice și posturile TV aflate la cheremul spiridușilor vând iluzii și otrăvesc cetățenii cu tot soiul de vrăjeli. Nu știu cum se întâmplă, însă moldovenii, bisericoși de felul lor și aparent conștienți de potențialul demonic al acestor acțiuni, cad pradă unor prezențe malefice și intră în comuniune cu ele. În campanii electorale, candidații „cu cele mai mari șanse”, conform sondajelor marca MD, deseori cu o marjă de eroare de 20-25%, încheie contract cu Satana și cheamă duhurile rele, iar în ziua alegerilor recurg la invocarea morților. Toate aceste trucuri bine gândite ne aruncă oarecum în vremurile celților. În curând, vom intra în era sărbătorilor, a concertelor cu hrișcă, tușonkă, cârnășori și tulburel, toate asezonate cu pomeni și promisiuni ultra- /mega- /hiper-fantastice. Implicațiile acestor chefuri sunt de-a dreptul halloween-ice: constrângeri, frică, amenințări, foloase necuvenite ș.a. Exact ca în comunitățile tribale, plebea este instruită să-și stingă focul care le alimentează vatra și să se închine demonilor, să accepte întunericul ca pe o normalitate, ba chiar să facă din beznă un proiect de viață.

Moldovenii, obosiți de atâta fals, chinuiți și plini de griji, volens nolens acceptă să ia parte la jocul „ne dați ori nu ne dați”, un joc modern al forțelor necurate în care unii se fac că dau, iar alții că iau.

Oare cum ar putea un Creștin conștient de identitatea, originea și credința lui să rămâne rece la toată această bostaniadă distrugătoare și să accepte Unirea ca unica salvare și cale spre prosperitate și bunăstare?!

Drumul spre Lumină pare a fi cam lung… E greu să schimbi minți ocupa(n)te.

Până atunci, stimați cetățeni, îmbrăcați măști și stați nemișcați în ogrăzile voastre urându-vă unii altora „Noapte bună, Moldova!”

 

sursă foto: Antena 1, România

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...