Evenimente

„Grigore Vieru – Poetul care ne apără” – 80 de ani de la naștere

Marele Poet, simbol al românismului și apărător înflăcărat al limbii române, cel care a cântat și venerat Mama și Țara în poeziile sale, Grigore Vieru, ar fi împlinit, la 14 februarie curent, 80 de ani, dacă tragicul accident din 2009 nu i-ar fi curmat zilele.

Astăzi, în Sala de lectură nr. 3 Filologie Romano-Germanică ULIM, în cadrul celei de-a II-a ședințe a Clubului „Tablete literare pentru studenții secolului al XXI-lea”, s-a desfășurat Ședința cu genericul Grigore Vieru – Poetul care ne apărară, la care au participat literați, profesori, bibliotecari și studenți, admiratori ai creației regretatului poet.

Printre invitații de onoare la eveniment au fost poetul, prozatorul, traducătorul și editorul Emilian Galaicu-Păun, doctorul în filologie și criticul literar Ana Bantoș și traducătorul Ion Mărgineanu.

Emilian-Galaicu Păun le-a vorbit studenților de la Litere despre curajul vierean și decantarea valorilor în literatura română din Basarabia, axându-se cu preponderență pe volumul „Numele Tău”, volum lipsit totalmente de texte de conjunctură. Opera lui Gr. Vieru, în opinia Domniei Sale, face parte din tezaurul de aur, care a dat relief literaturii noastre.

Doamna Ana Bantoș a analizat creația marelui Poet în raport cu perioada dezghețului hrușciovist și realitățile perioadei postbelice, încercând să descifreze complexitatea, vizionarismul și simplitatea scrisului vierean.

Domnul Ion Mărgineanu a mărturisit publicului momente și sentimente trăite în activitatea sa de traducere a operei lui Vieru în limba germană.

În final, alături de distinșii invitați, am reliefat drama poetului trăită zi de zi întru triumfarea adevărului istoric, valorificarea culturii românești, readucerea limbii române la ea acasă și am vorbit studenților despre Gr. Vieru ca despre un poet al lucrurilor sacre și arhipăstor al românismului.

Tinerii, prezenți într-un număr impunător, au intonat poezii și fragmente din versurile nemuritoare ale celui care a fost și va rămâne suflet din sufletul neamului românesc.

Manifestarea a fost organizată de DIB ULIM și Catedra Filologie Romanică „Petru Roșca”, cu suportul Institutului de Cercetări Filologice și Interculturale.

Mai multe secvențe foto de la eveniment vezi pe Pagina Facebook a Catedrei.