
Geometria spațiilor școlare în contextul pandemiei de COVID-19
La 11 august curent am participat la un nou webinar desfășurat în cadrul Academiei de Vară a cadrelor didactice cu genericul Viitorul educației este Astăzi, eveniment organizat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării al R. Moldova (MECC) și Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala R. Moldova.
Manageri ai instituțiilor de învățământ și cadre didactice din țară și din regiunea Cernăuți au împărtășit din experiența lor în materie de reorganizare a procesului educațional și reamenajare a spațiilor școlare în contextul pandemiei de COVID-19.
După cum știm, MECC a propus şapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021:
- Modelul 1 Prezenţa fizică 100% la şcoală, aplicabil în cazul şcolilor, al claselor cu un număr raţional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat.
- Modelul 2 Învăţarea în două schimburi, în cazul şcolilor cu mulţi elevi.
- Modelul 3 Învăţarea combinată: împărţirea şcolii în zile de prezenţă şi în zile de comunicare la distanţă: pe rând – o zi se vine la şcoală, o zi are loc comunicarea la distanţă, inclusiv online.
- Modelul 4 Învăţarea de tip hibrid: împărţirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la şcoală, o zi se fac lecţii online.
- Modelul 5 Învăţarea alternantă: împărţirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la şcoală, o săptămână se fac lecţii online.
- Modelul 6 Învăţarea la distanţă, inclusiv online, modelul care va fi aplicat în anumite cazuri de forţă majoră locală, multe cazuri de infectări ȋntr-o clasă /şcoală /localitate, cu respectarea izolării.
- Modelul 7 Învăţarea mixtă: îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.
Cel mai probabil va fi un sistem combinat între prezenţa fizică a elevilor la clasă şi predarea online. Totul depinde, însă, de evoluția pandemiei.
Oricare ar fi modelul ales de instituție, se va face tot posibilul pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Școlile vor fi reorganizate înainte de redeschidere. Se vor organiza programul și activitățile în școală (intrarea în clasă, ieșirea de la cursuri, mișcarea pe coridoare), astfel încât, elevii unei clase să nu se întâlnească cu elevii din alte clase sau cu cei de pe același etaj și să se evite aglomerarea.
Specialiștii recomandă predarea în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de cel puțim 4 m2 pentru fiecare elev și 4 m2 suplimentari pentru profesor. Și, bineînțeles, rămân obligatorii purtarea corectă a măștilor de protecție și respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor igienico-sanitare.
Vedeți mai jos intervențiile tuturor invitaților la webinarul Geometria spațiilor școlare:
Nu va fi ușor, însă trebuie să fim optimiști și încrezători și împreună, profesori, părinți și elevi, să contribuim la eficientizarea maximă a studiilor, evitând riscurile de răspândire a noului virus. Sănătatea, ca și educația, este prioritară.

