Atitudine

Gândirea românească a Poetului Grigore Vieru și Unirea cu Țara

Acum 83 de ani, la 14 februarie, în Pererâta din județul interbelic Hotin, Regatul României, se năștea Grigore Vieru, o personalitate de prim rang a culturii românești de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi îl comemorăm pe cel care a stat la straja slovei românești în Basarabia și a purtat pe umerii săi plăpânzi, cu multă răbdare, demnitate și curaj, chinul românilor de pe acest teritoriu românesc, ciopârțit și schilodit secole la rând. Atunci când nu a mai putut rezista pârei, pizmei și prostiei, s-a întors la Dumnezeu, așa cum ne-a mărturisit-o el însuși: Mă întorc în Dumnezeu /Cu alte cuvinte, /În Patrie mă întorc /Dumnezeu și Patria /Sunt una.

Gândirea românească a marelui Poet Grigore Vieru este, cu certitudine, latura cea mai viabilă a operei și a vieții sale. Fiind unul dintre rarii creatori de frumos și luptători neînfricați pentru Unirea de Neam și de Țară, Vieru a scris despre români și pentru români. Păcat că a plecat la cele veșnice cu inima frântă, fără a-și vedea visul împlinit. A trecut Prutul de nenumărate ori, însă nu a apucat să se bucure din plin de reîntregirea națiunii românești.

A fost un vizionar și un profet al actualității românești. La început de 2018, când marcăm Centenarul Unirii, profețiile vierene prind viață și ne apropie tot mai mult de înfăptuirea idealului național. În 1990, în cadrul unei emisiuni realizate de TVR Cultural, inegalabilul poet afirma că „Unirea o vor face doi viitori președinți: primul președinte este sărăcia groaznică ce se va abate peste Basarabia și al doilea – înflorirea, prosperitatea economică a Țării Românești. Al doilea președinte se înalță și, atunci când se va ridica în plina lui statură, se va întâmpla ReUnirea. Republica Moldova nu are altă cale decât drumul spre Țara-Mamă!”

Primul președinte e la putere în RM încă de la declararea independenței. Suntem în sărăcie lucie, nu atât materială, cât spirituală, culturală și umană. O sărăcie generată de neiubirea de carte proprie moldovenilor și înstrăinarea de neam și de valorile românești. Există și o explicație: din generațiile vechi, „made in USSR”, încă nu a ieșit frica, o parte din ele rămân îndoctrinate și infectate cu virusul homo sovieticus. Acest virus otrăvitor le-a fost picurat în creier și suflet amar de vreme. S-a picurat nu doar uitare de tot ce este românesc, ci și ură. Cu toate acestea, unii se complac în frică și ură și preferă să aducă pe tron stataliști ticăloși, pro-europeni falși și mincinoși. Paradoxal, dar în RM cei mai neiubiți dintre politicieni ajung în vârful piramidei de conducere, iar cetățenii sunt complici la săvârșirea acestei crime, contribuind nemijlocit la instaurarea haosului și înrădăcinarea de mai departe a răului.

Cel de-al doilea președinte despre care vorbea Vieru și-a atins apogeul. România este statul cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Așadar, calea Unirii este pregătită. În inima îndurerată și suferindă a pustiitei Republici Moldova pulsează un curent unionist puternic și invincibil, mult visat de Poet. Unioniștii sunt singurii și adevărații pro-europeni, nonconformiști, bine informați, educați, tricolori, inimoși, printre care, cu toată modestia, mă număr și eu. Misiunea noastră este de a convinge fricoșii și nostalgicii că ideologia de la putere este un mucegai și un rebut al istoriei inventate. Unioniștii au deschis larg ușile și geamurile Basarabiei pentru ca renovarea, schimbarea, fluxul inovării, albia normalității să prindă rădăcini și în acest colț de Țară, pe care a iubit-o atât de mult și a păzit-o cu ardoare poetul Grigore Vieru. Unioniștii sunt cei care condamnă criminalul Pact Ribbentrop-Molotov și își propun drept obiectiv 2018 trimiterea guvernării actuale „la mama dracului” și înfăptuirea Unirii.

Fragment din Reportajul TVR Cultural – Podul de flori, anii ‘90

În această zi a culturii naționale, am un mesaj pentru toți stataliștii dedublați până în măduva oaselor și susținătorii acestora, care nu încetează a apăra, vorba lui Marian Ilici Lupu, „identitatea statală a RM”.

Domnilor stataliști, care vă declarați dependenți de independența RM, un pseudostat care râmă și se prăbușește pe secundă ce trece, nu vă mai lamentați și nu mai scânciți atâta că vi se lichidează țărișoricuța și capul de bou de pe drapel.
Nu mai îndemnați oamenii să rămână crăcănați între Est și Vest, cu capul în paranteze toată viața! Mai bine recunoașteți un adevăr și ajutați victimele cu creiere deja spălate să se sustragă acțiunii nocive a falșilor pro-europeni și să realizeze Unirea.

A venit timpul să recunoașteți că Republica Moldova a murit și, de facto, nu există pe fața pământului. Ea poate reînvia doar prin revenirea la trupul Țării-Mamă România. Inima ei nu poate bate decât românește!
Keep calm și acceptați #Unirea! Ea este inevitabilă și ireversibilă!