Eveniment istoric în spațiul românesc: Prof. univ. dr. Ana Guțu decorată cu Ordinul Național al Franței „Legiunea de Onoare”

O națiune poate fi măreață, liberă, democrată și în siguranță doar dacă matricea sa culturală este formată din personalități de mare calibru, a căror contribuție în dezvoltarea societății și a omenirii este recunoscută la nivel internațional.

Nu știu în ce măsură ne cunoaștem Eroii și în ce măsură suntem capabili să-i glorificăm pentru curajul lor de a crea o lume mai bună.

Viața în ansamblu funcționează după niște reguli bine definite. Republica Moldova pare a fi terra incognita! Străinii abia de o pot identifica pe harta lumii. Totuși acest petic de pământ, rupt de Țara-Mamă, a dat lumii oameni talentați. Trăim vremuri vitrege și conflictuale, în care s-ar părea că nu mai e loc pentru meritocrație. Cu toate acestea, răsar vlăstare de lumină și speranță, care contrazic toate probabilitățile și pun capăt întunericului societal. Astăzi, în epicentrul luminii și speranței tuturor românilor din Basarabia, se află o Femeie, un profesor universitar, un savant rarisim, un politician de talie europeană, un Patriot de excepție, un strălucit orator, un corifeu al Marii (re)Uniri, pe nume Ana Guțu, care a fost decorată cu Ordinul Național al Republicii Franceze Legiunea de Onoare în grad de Cavaler. Este un eveniment ce înscrie o pagină de aur în istoria Universității Libere Internaționale din Moldova, în istoria Republicii Moldova și în istoria umanității. Această distincție învederează contribuția pluriplană a Doamnei Ana Guțu la promovarea francofoniei, la realizarea procesului de internaționalizare a învățământului, la implementarea unei educații de calitate, dar este și o dovadă incontestabilă de prezentare demnă a imaginii națiunii românești pe mapamond.

Lideri ca Doamna Ana Guțu nu se vor mai naște prea curând. Personalitatea complexă a acestui Cavaler al neamului românesc scrie o istorie glorioasă: încercarea de a înfăptui ceva nobil, novator și pragmatic în beneficiul întregii societăți a demonstrat că se poate îndepărta orice barieră și soluționa orice problemă de interes național, dacă conducătorii sunt însuflețiți, în lucrarea lor, de credință, onoare, demnitate, dragoste de țară și spirit de sacrificiu.

Pentru mine, Ana Guțu este Omul Cetate capabil a ne ajuta să renaștem spiritual pentru unitate, a ne mobiliza întru schimbarea societății putrede și a mentalității vetuste profund impregnată de vestigii sovietice. Sunt convins că alături de Ana Guțu, românii de pretutindeni vor reuși să înlăture definitiv segmentul  parazitar ce vrea să ne transforme într-o masă de manevră robotizată.

Ana Guțu, alături de Traian Băsescu, este unul dintre Președinții Unirii, iar mesajul Domniei sale de unitate se adresează generațiilor de azi și celor viitoare și reprezintă un apel la reconstituirea statului român unitar, la reorganizarea Țării, la o edificare sistemică sănătoasă pe toate dimensiunile – educație, justiție, economie, administrație etc.

Așadar mă adresez tinerilor, dar și celor cu o experiență mai mare de viață, să ne luăm drept pavăză credința strămoșească și exemplul marilor personalități ca Ana Guțu, care se jertfesc pentru înfăptuirea unității de neam. Împreună suntem puternici pentru a învinge lupta împotriva sistemului oprimant, sărăcit spiritual și cancerigen din punct de vedere funcțional. Nu suntem singuri și nici lipsiți de putere, suntem conectați permanent la sursa unei forțe uriașe, o forță pe care mulți încă nu o conștientizează.

Curentul unionist, care a prins elan prin crearea partidului Dreapta, devenit ulterior Partidul Unității Naționale, constituie cea mai dreaptă cârmuire din câte au existat până în prezent în „statul” falit Republica Moldova. Stă dovadă și faptul că acestui curent i s-au alăturat și Căpitanul românismului, Domnul Traian Băsescu.

Sunt mândru să fiu elev, discipol și coleg al Doamnei Ana Guțu. Sunt un norocos că mă pot considera prieten și contemporan cu Ana Guțu.

Cu asemenea Români bravi și Cavaleri de Onoare ca Ana Guțu, încă mai avem o Țară și putem fi siguri că momentul sacru profețit de însuși părintele Arsenie Boca, „renașterea în trupurile dacilor neînfricați de odinioară”, se va produce, inevitabil și ireversibil.

La mulți ani fericiți, Stimată Doamnă Ana Guțu!

Trăiască Țara! Trăiască ULIM, parte integrantă a acestei Țări, pe care ne-o dorim cu toții prosperă! Trăiască Europa! Trăiască Republica Franceză!

Cu deosebită considerație și recunoștință,

Ghenadie Râbacov

You may also like...