Recent am citit câteva articole despre importanţa EQ în viaţa unui om şi despre interconexiunea sa cu IQ. Am considerat că e de un real folos să prezint mai jos un rezumat al informaţiilor lecturate:
Singurul lucru pe care îl avem cu toţii în comun este dorinţa de a avea succes! Mulţi dintre noi au facut la un moment dat teste de măsurare a coeficientului de inteligenţă (IQ).
Cu toţii cunoaştem persoane inteligente, cu un bagaj mare de cunoştinţe, care însă nu reuşesc să se impună, să se facă auzite şi înţelese, trecând dintr-un eşec în altul atât pe plan profesional cât şi personal. Şi mai avem printre cunoştinţe persoane care, chiar dacă nu au sclipiri de geniu, reuşesc în tot ceea ce îşi propun şi se descurcă în orice situaţie. Explicaţia rezidă în balansul celor doua categorii ale inteligenţei generale: inteligenţa emoţională care te ajută sa iei decizii oricând şi oriunde şi să foloseşti emoţiile tale şi pe ale celorlalţi ca să-ţi atingi scopurile, în timp ce inteligenţa cognitivă /strategică /academică /raţională, alias inteligenţa „clasică“ – te ajută în situaţiile în care intervin calcule logico-matematice.
„În mod tradiţional, puterea creierului este dată de IQ. Însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligenţa emoţională trece pe primul plan” (Daniel Goleman, celebru psiholog de la Harvard).
Ce înseamnă totuşi această inteligenţă emoţională? Redusă la esenţă, presupune îndeplinirea a trei condiţii: să-ţi cunoşti emoţiile, să ştii să le gestionezi şi să înţelegi emoţiile celorlalţi.
Inteligenţa emoţională are un cuvânt mai greu de spus în succesul şi fericirea personală decât cea cognitivă şi, mai mult decât atât, poate fi educată şi dezvoltată pe parcursul vieţii!
Inteligenţa emoţională nu înlocuieşte IQ-ul. Ba chiar este nevoie de un IQ ridicat pentru a inţelege ce poate face EQ pentru a putea aloca timp şi efort pentru a-i imbunătăţi calităţile.
Oricât de creativi şi de capabili am fi, dacă nu ştim să relaţionam cu cei din jur, dacă ne comportăm dispreţuitor sau agresiv, nimeni nu va putea ramâne în preajma noastră prea mult timp pentru a ne admira. E important să reţinem că EQ-ul poate stimula întregul nostru potenţial.
sursa foto: www.astrocafe.ro