Evenimente

El Dia de la Hispanidad en la Universidad Libre Internacional de Moldavia

Astăzi, printr-o serie de momente artistice susținute de studenții Facultății de Litere, secția limbă spaniolă, Catedra Filologie Romanică „Petru Roșca” ULIM a marcat El Dia de la Hispanidad (Ziua Hispanității).

Am admirat cu drag tinerii entuziaști, impregnați de frumusețea limbii spaniole, care au prezentat un recital de poezie /muzică hispanică și un recital de chitară clasică și mi-am energizat spiritul grație tangourilor pasionale în stil argentinian interpretate de o pereche de dansatori profesioniști.

Limba spaniolă este predată la ULIM de aproape două decenii și este una dintre cele mai solicitate limbi străine. În această perioadă ulimiștii s-au bucurat și de activitatea a câtorva lectori din Spania, în cadrul mobilității academice inițiate cu Lectoratul spaniol și în baza acordului de colaborare între ULIM și Ambasada Spaniei la București.

Sărbătoarea naţională a Spaniei sau Ziua Hispanității este celebrată în fiecare an la 12 octombrie și comemorează descoperirea continentului american (a Lumii Noi) de către Cristofor Columb în anul 1492. De atunci, Spania începe procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând după trei secole un imens imperiu. În toate ţările latino-americane, foste colonii spaniole, cu excepţia Braziliei, această zi este denumită La Fiesta de la Madre Patria (Sărbătoarea Patriei Mamă).

Conform unor surse, 12 octombrie este și ziua a doi sfinţi, considerați patroni ai Spaniei: Santiago, al cărui nume îl poartă catedrala Santiago de Compostela, în Galicia, şi Santa Virgen del Pilar – Sfânta Fecioară de pe Coloană, care a dat nume Bisericii Pilar din Zaragoza.

¡Que viva la hispanidad!

¡Que viva el bello idioma español!