Distincție de vrednicie, acordată de Mănăstirea Sf. Apostol Andrei din Durlești
Există locuri binecuvântate și alese de însuși Dumnezeu, locuri unde te întorci de fiecare dată cu smerenie și mult drag, pentru a-ți (re)găsi pacea și liniștea interioară, pentru a intra în dialog cu îngerii și pentru a te redescoperi ca om.
Un asemenea loc, încărcat cu energie dătătoare de viață, plin de spiritualitate ortodoxă și frumusețe creștină este Mănăstirea Sf. Apostol Andrei din Durlești, unul dintre puținele așezăminte monahale ce aparțin Mitropoliei Basarabiei, păstorit cu multă dragoste și evlavie de Arhimandritul Mitrofor Andrei Caramalău, bun Român și gălățean de origine.
„Secretul” acestei binecuvântări dumnezeiești stă, probabil, în intensitatea rugăciunilor rostite aici, în credința de neclintit a starețului și a sutelor de enoriași ce vin în fiecare duminică și zi de sărbătoare să caute alinare, știind că rugăciunea este leacul tămăduitor al tuturor necazurilor. Toți vin pentru a se ruga, dar și pentru a asculta predicile excepționale și de o înțelepciune rară ale părintelui duhovnic. Dulceața vorbelor Domniei sale, sacralitatea interpretărilor corale, picturile murale în stil bizantin, întruchipând în mare parte Sfinții români și atmosfera divină fac din Mănăstirea Sf. Apostol Andrei un adevărat colțișor de rai și o anticameră a Împărăției lui Dumnezeu, iar cei ce intră în acest rai devin Cristofori, adică purtători de Cristos.
Astăzi, 28 august, ziua în care prăznuim Adormirea Maicii Domnului pe stil vechi și ziua în care, acum doi ani, m-am despărțit fizic de bunica mea, în fața raclei cu moaștele ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, născut în Basarabia și aflat în ospeție la mănăstirea din Durlești, Părintele duhovnic Andrei Caramalău mi-a înmânat Distincția de vrednicie, ca semn al prețuirii pentru râvna și dărnicia arătate față de Biserică. A fost un moment emoționant și absolut neașteptat. Acordarea distincțiilor se înscrie în suita de acțiuni pe care le desfășoară Biserica Ortodoxă Română în Anul Centenar 2018, declarat și an al unității de credință și de neam.
Mulțumesc frumos starețului mănăstirii și Mitropoliei Basarabiei pentru această distincție, poate cea mai puțin meritată, dar cu siguranță cea mai înaltă și mai prețioasă din toate pe care le-am obținut până acum.
Vin cu multă plăcere și încredere în acest locaș sfânt, care nu este doar un Templu al Credinței, ci și o oază a culturii și românismului.