Unul dintre subiectele cele mai discutate în ultima perioadă este vaccinarea anti-COVID-19. Spațiul online colcăie de așa-zișii experți în ale medicinii. De altfel, nu există domeniu de activitate în care aceștia, alături de părerologi și comentaci, mulți și ei cât frunza și iarba, să nu fie mereu prezenți și întotdeauna informați și pregătiți să intervină cu sfaturile lor extrem de „folositoare” ca și greșelile de limbă pe care le comit.
Cred că ți-ai dat seama că acest text nu va fi despre eficiența vaccinurilor și necesitatea vaccinării în masă a populației pentru a scăpa cât mai repede de molima ce s-a abătut asupra planetei. Va fi despre utilizarea (in)corectă a termenilor vaccin și vaccină și a formelor de plural vaccinuri și vaccine. Vedem, în mod dezordonat, toate aceste cuvinte în postările și comentariile de pe rețele sociale. Le auzim în discuțiile cu prietenii, în recomandările epidemiologilor, în discursurile politicienilor, chiar și la TV. Mulți vor spune că vaccină, vaccine nu există și ar trebui să folosim vaccin, vaccinuri.
Se cuvine a ști că și vaccin și vaccină sunt cuvinte care fac parte din vocabularul limbii române și aparțin aceluiași domeniu, dar, bineînțeles, nu înseamnă același lucru. Să vedem când și în ce context utilizăm fiecare dintre acești termeni medicali.
- Vaccin, substantiv neutru, cu forma de plural vaccinuri, are următoarea definiție în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX): „produs biologic preparat din germeni patogeni sau din secreții microbiene, care se administrează prin injecții sau pe cale bucală unui om ori unui animal în scop preventiv (pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecțioase) sau curativ”.
- Vaccină, substantiv feminin, cu pluralul vaccine, semnifică o „boală virotică a bovinelor, caracterizată prin prezența unor pustule a căror serozitate se inoculează la om pentru a-i crea imunitate față de variolă” (DEX).
Aceleași explicații le găsim și în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române. Ediția a II-a revăzută și adăugită (DOOM 2) (București: Univers Enciclopedic, 2005, p. 833):
- Vaccin (preparat medical), s.n., pl. vaccinuri
- Vaccină (boală), s.f., pl., g.-d. art. vaccinei, pl. vaccine
Așadar, vaccinul /vaccinurile împotriva COVID-19 reprezintă un instrument de importanță majoră pentru a ajuta la stoparea pandemiei, împreună cu testarea eficientă și respectarea măsurilor de prevenire a infecției.
Ai grijă de sănătate și reține că limba are nevoie și ea de sănătate și de un vaccin împotriva greșelilor – vorbirea și scrierea corectă!