Despre (re)Unire prin educație, la postul de radio „Vocea Basarabiei”

În această dimineață, am fost invitatul emisiunii „Puncte de reflecție”, moderată de jurnalistul Vitalie Enache de la Vocea Basarabiei.

Am discutat despre activitatea Guvernului de alternativă „The Right Government” și în special despre programul de guvernare al Ministerului Educației, Culturii, Tineretului și Sportului  (MECTS) din componența acestuia.

Educația este unul dintre domeniile-cheie în care un stat civilizat investește pentru a asigura dezvoltarea durabilă a societății. O guvernare care investește în mod inteligent în educație și formare profesională va prospera și materie de economie, și în materie de cercetare și promovare a culturii, și în ceea ce privește justiția și coeziunea socială. Din nefericire, în Republica Moldova, după 8 ani de guvernare comunistă, urmați de câțiva ani de guvernare „pro-europeană”, domeniul educației încă mai traversează o profundă criză sistemică. O țară fără educație este o țară fără viitor. Ion Heliade Rădulescu afirma că „Fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni, și prin urmare nici un stat bine organizat, bine cârmuit și păstorit”.

Avem nevoie de un „sânge” nou, eminamente românesc, care să revoluționeze sistemul guvernamental de astăzi și să înfăptuiască Unirea. Școala trebuie să fie unul dintre actorii principali în realizarea acestui deziderat și să-și revendice statutul de fortăreață a românismului. RM merge într-o direcție greșită. Dacă nu vom face schimbări substanțiale, prin insistuirea unui sistem educațional și cultural românesc unic, vom ajunge la stadiul de analfabetism, care nu doar că este distrugător ci implică și costuri enorme pentru societate, contribuind și mai mult la pauperizarea populației.

„The Right Government” reprezintă o nouă generație de guvernanți al cărei scop suprem este reunificarea Republicii Moldova cu România, este o inițiativă publică și participativă de creare a unei alternative viabile de guvernare, axate pe elaborarea unor modele noi pentru societatea noastră.

Format din persoane active în mediul asociativ, dar și politic, școlite în instituții cu renume internațional, „The Right Government” aduce contribuții voluntare și absolut dezinteresate ale unor tineri care își asumă libertatea de a nimici tiparele politice existente și de acționa exclusiv în apărarea interesului public.

Suntem o echipă puternică, dinamică, unită. Vom trece peste toate stereotipurile moștenite de la guvernările precedente și vom face ce ne stă în putință pentru a readuce Basarabia acasă, în sânul Țării-Mame, România.

Prezentarea tuturor membrilor Guvernului de alternativă și programul de guvernare, care cuprinde 21 de capitole și 564 de articole sunt disponibile pe pagina web http://rightgov.eu/.

La 21 mai curent „The Right Government” s-a întrunit în prima ședință. Detalii găsiți AICI.

You may also like...