Francophonie

Despre Francofonie, cu oaspeți de la Universitatea Lyon 2, profesorii și studenții UNEKh

Vineri, 18 noiembrie, am susținut o lecție publică în fața profesorilor și studenților francofoni de la Universitatea Națională de Economie „Simon Kuznets” din Harkov (UNEKh), Ucraina, cu titlul Contribuția ULIM la dezvoltarea francofoniei regionale. Le-am vorbit tinerilor de aici despre cele mai notabile realizări ale universității noastre în ceea ce privește procesul educațional, internaționalizarea și francofonia universitară. Studenții au fost familiarizați cu activitatea celor 7 facultăți din cadrul ULIM, derularea studiilor în interiorul filierei francofone „Gestiunea și administrarea întreprinderilor”, misiunea și rolul Centrului de Reușită Universitară în dinamizarea acțiunilor cu caracter francofon și rezultatele excelente înregistrate de ULIM în materie de cercetare științifică, proiecte internaționale, mobilitate academică ș.a.

Lecția, care s-a desfășurat în Clubul Francez, recent inaugurat la UNEKh, grație suportului Alianței Franceze din Harkov, a culminat cu o discuție de suflet având ca scop trasarea unor puncte de interes comun pentru profesorii și studenții ucraineni /români și inițierea unei colaborări fructuoase între instituții pe dimensiunea studențească, în baza proiectului regional al BECO AUF – CRU, și în baza acordului de colaborare semnat în aceste zile.

Francofonii din Harkov au rămas profund impresionați de modelul de internaționalizare al ULIM și și-au exprimat dorința de a organiza, în parteneriat, o serie de evenimente menite a-i sprijini în parcursul lor educațional. În viitorul apropiat, vom iniția demersuri în vederea organizării unei școli de vară, vizite turistice în RM și organizarea unei conferințe internaționale studențești.

În aceeași zi, am discutat și cu vice-președintele Consiliului de administrare și responsabilul de relații internaționale de la Universitatea Lumiere Lyon 2 din Franța, Domnul Jim Walker; vicerectorul UNEKh, Domnul Volodymyr Yermachenco și Directorul Alianței Franceze din Harkov, Domnul Timothée de Maillard, discuțiile fiind axate pe împărtășirea experienței și performanțelor atinse în parteneriatul interuniversitar. Cei mai buni studenți francofoni de la instituția harkoviană au relatat despre studiile și stagiile profesionale desfășurate în Franța în cadrul programului cu diplomă dublă, implementat de Lumière Lyon 2 și UNEKh.

Suita de reuniuni a culminat cu o vizită la CRU UNEKh care, la fel ca și centrul de la ULIM, se bucură de o foarte mare notorietate în rândul tinerilor francofoni.