Revista de biblioteconomie și științe ale informării „BiblioPolis”, editată de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău, a publicat articolul lui Ghenadie Râbacov Despre destinul limbii române în Republica Moldova.
Vezi AICI Link-ul spre acces la articolul in extenso: Vol. 50 (2013), Nr. 4, Rubrica „Miscellanea”, pag. 274-276.
Articolul a apărut cam târziu, pierzând un pic din actualitate. Deputatul liberal-reformator, lingvistul Ana Guțu, a reușit să facă dreptate limbii române în țara noastă, înscriind astfel o nouă pagină plină de lumină în istoria românismului de pe acest colțișor de rai pe nume Republica Moldova. Este adevărat că la capitolul calitatea limbii vorbite mai avem încă foarte mult de lucrat. Dar cel puțin românofobii, mancurții și cei lipsiți de demnitate națională nu vor mai putea aduce dovezi legale că uite articolul 13 din Constituție stipulează …. (știm noi ce) și că juridic vorbim „moldoveneasca”, limba mutant inventată de sovietici. Limba oficială în RM este LIMBA ROMÂNĂ, la fel ca și în țara mamă România!
Limba română ar trebuie să fie în inima oricărui cetățean, atât a băștinașilor cât și a minorităților naționale care au fost primiți cu atâta ospitalitate de poporul român din spațiul basarabean, iar drept răsplată unii și astăzi mai calcă în picioare valorile sacre ale neamului, continuând să ne învețe istoria și să ne dea „lecții” despre denumirea corectă a limbii pe care o vorbim. Mai bine ar încerca să dea dovadă de cel mai mic respect față de țara în care locuiesc. Cineva spunea: „Câte limbi știi de atâtea ori ești Om”. Atunci să învățăm limba statului ai cărui cetățeni suntem, pentru a fi Oameni, căci și așa ne-am lăsat îndobitociți.