Educatie,  Evenimente

De la pedagogie la andragogie și sinergogie sau Cum devii un trainer de succes?

Instruirea tradițională versus formarea profesională, specificul învățării la adulți, excelența în trainingul de jurnalism, calitățile și abilitățile unui trainer bun, metode eficiente, interactive și ludice de predare-învățare, motivația și succesul în carieră – acestea și alte subiecte au fost puse în discuție în cadrul unui curs de formare a formatorilor (Training of Trainers – ToT) la care am participat în perioada 15-19 ianuarie curent. Cursul a fost organizat la Chișinău de Școala de Studii Avansate în Jurnalism și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Alături de cei peste 20 de participanți, în pare parte jurnaliști care prestează și servicii de training, am aflat de la Iolanda Stăniloiu care este cheia succesului în activitatea de formator. Domnia sa este trainer și coach din România și are o vastă experiență în comunicare publică și corporativă, consultanță media și dialog social. A lucrat în calitate de secretar de stat, purtător de cuvânt în Guvernul României, inginer și redactor TV, a fost directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent din București. În prezent, realizează activități de producție pentru Pro TV și TVR. „Secretele” ocupației de trainer, pe care ni le-a prezentat, au fost multe și diverse, mai ales că învățarea la adulți este de tip experiențial.

În cei 14 ani de carieră universitară am beneficiat de peste 60 de formări și stagii, majoritatea dintre ele fiind pe domeniile educației, metodologiei predării, didacticii limbilor străine și traducerii. Am urmat și câteva trainingul în format ToT, iar Agenția Universitară a Francofoniei mi-a oferit și posibilitatea de a anima formări la Chișinău, Bălți și Craiova. Trainingul organizat de ȘSAJ a fost pentru mine o primă incursiune în optimizarea instruirii prin utilizarea modelului andragogic. Dacă pedagogiaeste metoda ce se adresează copiilor, andragogia este arta și știința de a-i ajuta pe adulți să învețe. Iată care sunt principiile de bază ale acestei arte:

  • Adulții sunt autonomi și autodirectivi, acționează independent, iar profesorul facilitează învățarea.
  • Adulții au trecut prin școala vieții și au o bogată experiență acumulată de-a lungul anilor, care necesită a fi exploatată; prin urmare, această experiență poate fi utilizată ca sursă de învățare atât pentru colegi cât și pentru profesor.
  • Adulții au o motivație intrinsecă și se orientează spre un scop bine definit.
  • Adulții sunt selectivi și atenți la relevanța cunoștințelor.
  • Adulții sunt responsabili și au un grad mai înalt de conștiinciozitate.
  • Adulții manifestă respect pentru profesori și, la rândul lor, simt nevoia de a fi respectați de către aceștia.
  • Adulții tind spre o orientare educațională centrată pe viață, sarcini sau rezolvarea de probleme practice.
  • Adulții au o atitudine aparte pentru învățare şi pentru educaţie, în general. Ei se aşteaptă ca, în urma parcurgerii unui program de formare, să obţină un alt statut socio-profesional, un venit mai mare sau un anumit prestigiu, ca recunoaştere a competenţelor dobândite.  
  • În andragogie, formatorul va avea rolul de moderator, consultant şi facilitator al învăţării, îl va îndruma pe cursant să îşi valorifice experiența profesională şi să se implice activ în procesul de învățare a unor noi competențe.
  • Adulții trebuie considerați egali ai formatorilor, fiind încurajați să îşi exprime liber opiniile.

Luând în calcul sechelele învățământului de tip sovietic, sunt mai degrabă un adept al sinergogiei, calea de mijloc între pedagogie și andragogie direcționată spre obținerea unui efect sinergic pozitiv rezultat din combinarea principiilor acestora.

Dacă ar fi să enumăr calitățile principale ale unui trainer iscusit, aș zice că acesta ar trebui:

  • să fie pasionat de ceea ce face, să fie autodidact și să se dezvolte;
  • să cunoască subiectul în cele mai mici detalii, să fie bine documentat și să se sprijine pe propriile experiențe în timpul formărilor;
  • să cunoască tipologia cursanților și să găsească soluții în situațiile de conflict generate, uneori, de comportamentul fiecărui tip în parte;
  • să facă o analiză eficientă a nevoilor de training, să propună un design adecvat pentru curs, aplicabil în activitatea profesională a cursantului și să adapteze materialele în funcție de interesele publicului țintă;
  • să fie sincer în discuțiile cu participanții și în interpretarea feedback-urilor primite;
  • să dea dovadă de răbdare și toleranță și să pună nevoile cursanților înainte nevoilor sale de trainer;
  • să fie atent atât la limbajul verbal cât și la cel non-verbal al participanților și să ia măsuri, dacă e cazul;
  • să fie la curent cu tendințele actuale pentru domeniul de care se interesează;
  • să aibă spirit de organizare, să acorde atenție detaliilor, să pregătească totul din timp și să comunice în permanență cu cei înscriși la formare, pe care îi va trata ca colegi;
  • să fie carismatic, entuziast și integru, să aibă simțul umorului, să ofere calitatea de model și să fie în pas cu inovațiile, fără de care un manager de proiect nu poate atinge performanțe.  

Am învățat multe lucruri noi, de la ciclul de viață al unui program de formare, feedback, debriefing și relații interpersonale în training la noi metode, tehnici și jocuri de predare pe care, cu siguranță, le voi pune în aplicare în activitatea de trainer. Căci, zic eu, s-ar putea să revin la vechea îndeletnicire de profesor.