De ce televiziunile din RM promovează prostia, incultura și statalismul?

Televiziunea, invenție a perioadei interbelice, a revoluționat lumea. Dacă pe vremea bunicilor accesul la informație și libertatea de exprimare erau subiecte tabu, în sec. al XXI-lea am ajuns la televiziunea on-line și ne bucurăm de o sumedenie de emisiuni și programe interactive pentru orice gust. Tehnologiile TV au avansat de o manieră spectaculoasă. Cu toate acestea, astăzi, rețetele cele mai delicioase ale unui post TV considerat „bun” se limitează la 3 ingrediente: manipulare, incultură și dezinformare.

Într-o societate, precum e cea din RM, bădărănismul este la modă. În loc să devină niște voci decisive, puternice, atât așa-zișii intelectuali cât și cetățenii au ales rolul de sclav și-și duc viața într-aiurea, fiind totalmente lipsiți de coloană vertebrală și atitudine, într-o țară schiloadă în care cultura și intelectul nu-și au locul cuvenit, în care libertatea continuă să fie sugrumată, în care nu se respectă legea și în care mafia, hoția și prostia sunt omniprezente, înrădăcinate pe vecie în mintalul celor care refuză să gândească românește.

Nu mai există timp și nici necesitate pentru rafinamente, profunzime și calitate. Ni se bagă totul la grămadă. Cu ce ne delectează privirile televiziunile din RM? Nu sunt mare expert în materie de mass-media, însă îmi permit să afirm că pe la unele posturi nici măcar nu miroase a profesionalism. Jurnaliștii sunt în căutare de audiență incultă, amatoare de scandaluri, zvonuri izvorâte din imaginii bolnăvicioase, talk-show-uri aiurite cu scop de manipulare. Știrile au un conținut negativist și completamente demoralizator. De dimineață până seara suntem cu ochii pe crime, sinucideri, violuri, furturi, tâlhării, bătăi, accidente etc. Cei care citesc aceste rânduri îmi vor spune că sunt în drept să schimb programul sau să urmăresc alt post TV. În obscura Moldovioară, oriunde, cu mici excepții, se aplică senzaționalul, captivarea atenției privitorului, ștergerea memoriei istorice și inculcarea mentalității de turmă. TV vânează VIP-uri și cât mai multă prostie. Probabil acest lucru reflectă un strigăt necăjit de durere al celor care încă au mai rămas în RM și au curajul și tăria să lupte cu morile de vânt. Un strigăt pătrunzător, poate chiar un urlet înjurat, prin care bietul popor își cântă îndobitocirea.

Au început a fi elogiate non-valorile, prin transformarea oricărui individ în vedetă. Neamul românesc are oameni de o valoare incontestabilă care nu au fost promovați nici măcar o singură dată la TV. De ce? Fiindcă ei nu prezintă interes pentru public și pentru că nu aduc bani.

Am ajuns să ne dezumanizăm. Exclusivul e redat prin știrile sângeroase, întrebările și răspunsurile stupide, agramația, incultura, cancanizarea celor mai tragice momente care îi aduc pe telespectatori la un „wow” prostesc inexplicabil.

TV s-a transformat din sursa de informare cu cel mai înalt grad de credibilitate într-o „cutie magică” menită a face experimente pe animăluțele din fața lor.

E cunoscut și faptul că TV e controlată de giganții politici. Aceștia, ajunși în vârful piramidei de conducere își creează sau își cumpără televiziuni pentru a spăla nu numai bani, ci și creiere, non-stop și angro.

În infima republikuță pe nume RM există prea multe dezbateri pe teme absolut irelevante, iar în ultimii ani și-au făcut apariția zeci de analiști de tot soiul, care n-au treabă cu subiectele abordate, dar te fac să crezi că au și că știu soluția.

Soția Președintelui SUA Franklin Roosevelt, Eleanor, zicea că mințile luminate discută idei, mințile mediocre discută evenimente, iar mințile mici discută oamenii. Prin urmare ce se discută în RM? Unde se află azi TV? Fiecare își dorește să fie CINEVA și aproape NIMENI nu dorește să facă CEVA. Goana după notorietate ne îndepărtează de esență, iar televizorul, la comanda cuiva, se pricepe minunat la dezinformarea societății.

Manipularea în favoarea unor partide politice a întrecut toate limitele normalității. Uite în asta politicienii noștri sunt mega-experți! Oricât de incompetenți ar fi, își dau bine seama că un popor îndobitocit și fără cultură este mult mai ușor de condus. Îmi pare rău să o spun, dar în RM cei de la guvernare sunt ciobani, iar cetățenii – turme de oi. Și PARADOXUL: moldovenii se complac în asemenea postură!

Câte posturi TV promovează românismul în RM? Unul, două, trei? Câte pun pe altar statalismul și anti-românismul? Ba chiar mai mult, îndrăznesc să spun că majoritatea celor care activează în domeniul mediatic nu fac jurnalism, ci propagandă. Propaganda rusă este la ea acasă în RM! Seara nu mai putem adormi dacă nu aflăm ce-a mai făcut Putin sau cum va pedepsi Dodon unioniștii… Ne uităm la ecrane și parcă mai vedem câte un cârnaț ieftin și nu mai putem de хорошо!

Cât va mai dura dragostea oarbă pentru ciuma roșie și nostalgia sovietică? Pe când Unirea cu Țara-Mamă România și părăsirea CSI? Pe când mai multe posturi TV în limba română cu programe inedite de glorificare a culturii și identității românești?

M-am săturat de acțiuni pe înțelesul tuturor, de știri, slujbe bisericești, publicitate, afișe, anunțuri în două limbi. M-am săturat de televiziuni stataliste sau mai degrabă servile, care își schimbă culoarea în funcție de cine plătește mai mult.

Nu-mi doresc decât să mă simt Acasă și să respir aer ROMÂNESC!

Cu siguranță mulți mă vor taxa drept NAȚIONALIST! Șovin nu sunt, n-am ofensat niciun vorbitor de rusă și nu am blamat cultura rusă. Dacă a vorbi românește, a lupta pentru tot ceea ce este românesc și pentru triumfarea adevărului istoric înseamnă naționalism, atunci da, sunt naționalist!

Crede cineva că putem schimba lucrurile doar prin simpla apăsară a butonului roșu de la telecomandă? Putem închide TV, dar din păcate trăim și în afara lui, iar prostia, manipularea și bădărănismul este îmbibat în mintalul social.

Este nevoie de un transplant total de gândire!

RM a rămas o gubernie de tip sovietic, iar Dodon este cancerul politicii moldovenești. În opinia mea, doar Unirea ne mai poate salva!

 

P.S.: Felicitări tuturor jurnaliștilor TV onești și integri, care își fac meseria cu mult profesionalism și multă dăruire în folosul Țării și în beneficiul tuturor Românilor.

You may also like...