Pandemia a perturbat serios nu doar cotidianul fiecăruia dintre noi, ci și activitățile din sfera educației. Mutarea școlii pe online, în primăvara anului 2020, a dat mari bătăi de cap managerilor de instituții, profesorilor, elevilor și părinților. COVID-19 a poposit pe neașteptate, găsind întreaga comunitate academică nepregătită pentru asemenea năpastă: frica în fața necunoscutului, insuficiența competențelor în ceea ce privește exploatarea platformelor pentru învățământul la distanță, lipsa dispozitivelor performante care să permită conectarea la aceste platforme și chiar nepriceperea dascălilor și a învățăceilor în materie de folosire a unor dispozitive electronice.
Actualmente, la an de la izbucnirea focarului de coronavirus, situația este incomparabil mai bună, iar cadrele didactice sunt mereu în căutarea celor mai eficiente și atractive aplicații de predare /învățare atât într-o clasă virtuală cât și în una autentică. În această perioadă extrem de grea, mai mult ca niciodată, ne-am obișnuit să învățăm unii de la alții, să „furăm” idei, instrumente și metode de lucru, să le testăm, să le adaptăm pentru a fi cât mai aproape de elevi și a face față unei noi normalități.
Un frumos „furt” de idei s-a produs și sâmbătă, 13 februarie, în cadrul unui nou curs marca ASQ* (București), susținut de Tatiana Cauni, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare, România; Profesor Merito care, de 20 de ani, mai și conduce o trupă de teatru.
La acest curs, am aflat cum, cu ajutorul Nearpod și Loom, putem crea lecții interactive sincrone și asincrone, combina conținuturi de învățare cu sarcini de evaluare, folosi tabla colaborativă smart, obține feedback imediat de la elevi prin intermediul sondajelor (poll-urilor), compune minieseuri prin utilizarea întrebărilor cu răspuns direct, realiza filmulețe ș.a. De asemenea, am descoperit secretele compatibilizării Nearpod cu Google Classroom.
Ce este Nearpod? Este o platformă foarte interesantă, care a luat naștere în Florida, SUA, și care ne poate ajuta să concepem lecții intercative de e-learning prin incorporarea de conținut divers: fișiere PowerPoint, filme, videoclipuri proprii, materiale audio, imagini Google ș.a. Mai mult decât atât, Nearpod ne oferă și suport pentru excursii și Virtual Reality, spațiu pentru a interacționa cu oamenii școlii, posibilitatea de a salva lecții și teste în biblioteca online pentru un acces mai larg al publicului vizat și refolosirea lor ori de câte ori este nevoie.
Ce este aplicația web Loom? Un serviciu gratuit care vă înregistrează monitorul, dar și pe dvs. prin intermediul webcam-ului și a microfonului în același timp. Partea cea mai utilă a acestei aplicații este că, după terminarea înregistrării, clipul va fi incarcat în mod automat, iar Loom vă va oferi un link pe care îl veți putea partaja colegilor și/sau elevilor.
Oricare ar fi preferințele noastre atunci când construim lecții și scenarii didactice, important e să ne gândim nu doar la utilitatea pedagogică a acestora, ci și la nevoile elevilor /studenților noștri, să selcetăm 2-3 instrumente de bază, fără a ne aventura în goana după platforme și a contribui la parada de aplicații ce au inundat învățământul la distanță.
–
*ASQ este o platformă educațională ce îmbină elemente de învățare autonomă, în care copiii parcurg lecțiile în ritmul lor, cu module de învățare asistată, prin care profesorii atribuie sarcini de lucru copiilor și le urmăresc evoluția.