Atitudine

Cu dreapta, cu stânga sau cu ochii legați?

Transportul public este deseori sursa unor istorii de viață. Discuțiile între pasageri sau schimbul de replici pe care le auzi, fără să vrei, îți aruncă instantaneu gândurile la blestematul destin al cetățenilor de pe Bâc.

Astăzi dimineață, în troleibuz, am asistat la o scenă ce i-a avut ca protagoniști pe un băiat de vreo 10 ani și pe bunica sa. Apropiindu-ne de o biserică, doamna și-a făcut cruce. Nepotul a făcut același lucru, la care femeia îi face observație: „Nu așa se face semnul crucii! De la dreapta la stânga să faci, nu invers!” Răspunsul nepotului m-a lăsat cu gura căscată: „Of, eu постоянно (din rusă permanent) încurc care-i dreapta și care-i stânga! Trebu să-mi leg vreo лентэ (panglică) la mână ca să știu că asta-i dreapta!”

Imediat mintea mi-a zburat la campania electorală care a început recent și la alegători, care se află exact în situația băiatului din troleibuz. Ce poate face bietul cetățean, atât de sensibil la populism ieftin și atât de ademenit de discursurile politicienilor care mint frumos?! Cum poate fi luminat un om fără școală, cu viața risipită între comunism și tranziție, dependent de pomeni de tot soiul, dacă până și mulți dintre pretinșii intelectuali și-au vândut integritatea?! Cât îi trebuie unui moldovean? Ia un concert, niște mici cu hrișcă și băuturică și, de ce nu?, niscaiva bănuți băgați prin buzunărele în ajunul alegerilor, că o duce greu sărmanul…

Trăind într-o lume fake, basarabeanul nu mai înțelege CE și UNDE este dreapta, stânga sau centrul. Aparent, cam toate-s „bune”, că taaaare se mai aseamănă între ele, dar lipsește o panglică care să le arate direcția potrivită și un panaceu împotriva tuturor năpastelor ce s-au abătut asupra lor. Această pastiluță există! Cei care simt românește cunosc cum se numește ea, însă…, până atunci, rămânem în stand-by. Populația încă n-a ajuns la nivelul necesar de maturitate pentru a accepta această „pastilă”. Deocamdată înfulecăm gogoși stataliste și înghițim ape tulburi, pentru că apa din Prut încă ne mai stă în gât.

Mai stăm, mai așteptăm până vom deosebi dreapta de stânga și continuăm să mergem așa, bezmetici, cu ochii legați, în speranța că totul va fi bine și Republica Moldova „va crește”.

Totuși, în actuala campanie, mă întreb oare lumea chinuită și oropsită de toată debandada politică și socială, mai poate înțelege încotro e stânga și încotro e dreapta?! Sau există doar beznă și ochi legați?