Consumatori de suflete

Trăim sau, mai bine zis, ne zbatem într-o lume o vitezei, într-o lume a internetului performant în care orice și oricine este wireless. Suntem parte a unei vânători cotidiene atipice, dar facile. Vânăm prietenii, relații, dragoste, sinceritate, demnitate, destine, viață și ne alegem cu dușmani, rupturi, ură, lașitate, minciună, trădare, distrugere. Cutreierăm non-stop conturile pe Facebook, Instagram și Twitter și iradiem de fericire la numărul de like-uri și miile de prieteni pe care ni-i facem printr-un singur „add” și de care ne debarasăm print-un „detele” ferm.

Vrem totul la pachet și cât mai repede. Un „tot” pe care îl găsim pe Google. Nu mai cunoaștem prețul așteptării, iar răbdarea ne este străină. Ne sufocăm în speed dating, în tastatul cu repeziciune pe smartphone-uri și în prescurtări. Prescurtăm cuvinte, prietenii, relații, destine.

Câteodată ne simțim singuri și uitați. Avem senzația că nu ne aude și nu ne vede nimeni. Deseori, este exact așa.

Suntem romantici prin definiție, dar superficiali prin alegere. Cuvintele dragoste și prietenie pe care le afișăm pe buze atât de des îmbracă haina unui botox sentimental și a unei invidii crase. Pentru că ne hrănim cu și din viețile altora, invidiem la infinit. Invidiem bunătatea, răutatea, ignoranța. Invidiem pe cei buni pentru că au refuzat pactul cu necuratul. Alteori invidiem pe cei răi, pentru că știu să distrugă și să se alimenteze din asta. Invidiem pe toată lumea. Adesea fără niciun motiv.

Muncim fără rost pentru că nu știm a crea. Ce creăm noi ca oameni? Haos și iar haos.

Antrenați de soartă, îndestulați de lacrimi și îmbibați de invidie și durere, noi, oamenii sec. al XXI-lea, suntem mereu în căutarea unui loc pe care să-l numim „acasă”. Avem nevoie să ne recuperăm sufletele și să ne debarasăm de gândirea perversă.

Suntem consumatori de suflete. De aia suntem în permanență consumați și ne auto-otrăvim la nesfârșit…

 

Într-o societate în care aproape fiecare alege să pară altcineva, fiind ca toți, tu cine/cum alegi să fii?

Ghenadie Râbacov

„Educația zidește punți ce unesc trecutul cu prezentul și prezentul cu viitorul”.

You may also like...